„Intelegem ingrijorarile legate de productia de gaze naturale din sisturi in Romania si credem ca dupa ce Chevron va prezenta datele exacte rezultate in urma studiilor, romanii vor intelege ca gazele naturale provenite din sisturi reprezinta o sursa curata de energie si ca pot fi produse cu responsabilitate si in siguranta”, a declarat Tom Holst, country manager al Chevron pentru Romania, intr-un comunicat de presa.

Potrivit oficialului Chevron, compania nu a derulat, pana acum, niciun fel de forare de explorare si vor trece „cativa ani pana cand se va sti, cu adevarat, care este valoarea oportunitatii" (exploatarii gazelor de sist din Romania - n.r.).

In judetul Vaslui, Chevron va executa in 2012 numai lucrari de explorare prin tehnologii conventionale. (...) De asemenea, in ceea priveste anul 2012, este important de subliniat ca Chevron nu a avut si in continuare nu are in plan nicio lucrare de foraj, de nicio natura, in judetul Constanta", a mai subliniat Holst.

Pana la sfarsitul anului, compania americana va realiza un studiu standard de fizica a pamantului, cu scopul de a evita zonele de patrimoniu cultural, orasele si satele, cat si habitatele de interes ecologic. „Abia dupa ce vom incheia acest studiu va fi luata in considerare forarea unei sonde de explorare standard, similara sondelor conventionale existente in Romania. Chevron are in vedere un eventual proiect de exploatare abia dupa activitatea de explorare care se va intinde pe durata a cinci ani", a mai precizat managerul de tara al Chevron.

Pentru restul anului, compania americana si-a propus sa se concentreze pe „asigurarea unui dialog cu publicul larg si cu autoritatile" pe tema explorarii si exploatarii gazelor de sist.

Citeste si:

Chevron are in Romania un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad, precum si trei perimetre in judetul Constanta.

Saptamana trecuta, Guvernul a aprobat trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Chevron pentru perimetrele din judetul Constanta, respectiv Vama Veche, Adamclisi si Costinesti.

Tot saptamana trecuta, peste 5.000 de persoane au participat la un miting de protest impotriva proiectului Chevron de extragere a gazelor de sist din zona judetului Vaslui. Manifestatii sustin ca metodele care ar urma sa fie folosite de Chevron - in speta fracturarea hidraulica - este periculoasa pentru mediul inconjucator.

Fracturarea hidraulica presupune injectarea de apa cu nisip si substante chimice in formatiunile de sist, operatiune care, potrivit ecologistilor, dauneaza panzei freatice.