O parte dintre salariatii Camerei de Comert si Industrie Bucuresti au propus ca, in loc sa fie disponibilizati in contextul crizei economice, sa sponsorizeze institutia cu o parte din salariul lunar, mecanismul fiind verificat si avizat de juristi, sustine Sorin Dimitriu, presedintele organizatiei, cercetat de DNA.

"Referitor la acuzatia de santaj fata de salariati, subliniez ca in contextul dificil al crizei economice, activitatea Camerei bucurestene, ca si a intregului sistem cameral, a avut de suferit, ceea ce a condus la deteriorarea situatiei financiare a CCIB. Intrucat solutia fireasca pentru ameliorarea acesteia era restructurarea activitatii, inclusiv prin disponibilizarea de personal, o parte dintre salariatii CCIB si-au exprimat disponibilitatea si au hotarat sa contribuie financiar la sustinerea activitatii Camerei", sustine Sorin Dimitriu, intr-o scrisoare deschisa data publicitatii joi seara, citata de Mediafax.

Dimitriu, care a fost retinut de procurorii anticoruptie pentru mai multe fapte de santaj dar a fost ulterior eliberat, sustine ca s-a solidarizat su salariatii, sustinandu-le initiativa de a cotiza cu o parte din salariu, insa a verificat legalitatea solutiei propuse de acestia. Directorul Directiei Juridice din cadrul CCIB l-ar fi asigurat pe Dimitriu ca totul este in regula. Mai mult, Dimitriu ar fi cerut si o a doua opinie pe aceasta chestiune, o casa de avocatura confirmand valabilitatea intentiei salariatilor de a-si sponsoriza angajatorul.

"Mentionez ca si eu, personal, am contribuit financiar la buna desfasurare a activitatii CCIB, cu suma de 80.500 de lei", afirma Dimitriu in comunicatul citat.

Sorin Dimitriu este acuzat de procurori ca, in perioada iunie 2010 - martie 2012, in calitate de presedinte al CCIB, in asociere cu alte persoane cu functii de conducere in cadrul aceleiasi organizatii, intre care Gabriel Dan Mihut si Gabriela Dumitriu, au constrans opt angajati ai institutiei, prin amenintarea cu incetarea contractului de munca, sa dea lunar o suma de bani cuprinsa intre 30 si 70 la suta din valoarea salariilor cuvenite, precum si sa semneze, lunar, un inscris intitulat "contract de sponsorizare" cu institutia, avand ca obiect aceste sume de bani.

"Precizez, de asemenea, ca timp de un an si jumatate, cei mai multi salariati - 48 de persoane - au sponsorizat activitatea Camerei. Dintre acestea, doar opt – cinci persoane initial, in martie 2012, carora li s-au adaugat inca trei, in aprilie 2012 – s-au constituit parte vatamata", afirma, in replica, Sorin Dimitriu.

Sorin Petre Dimitriu, presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) si vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, este cercetat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru constituire a unui grup infractional organizat, opt infractiuni de santaj in forma continuata si trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, a informat, marti, DNA.

Alaturi de acesta sunt cercetati Gabriel Dan Mihut, director general al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, pentru constituire a unui grup infractional organizat, opt infractiuni de santaj in forma continuata si trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, si Gabriela Dumitriu, consilier al presedintelui CCIB, pentru constituire a unui grup infractional organizat si opt infractiuni de santaj in forma continuata.

Cei trei au fost retinuti, marti, de procurorii DNA, care au cerut instantei arestarea lor. Cererea procurorilor a fost insa respinsa de magistratii Tribunalului Bucuresti. Procurorii au atacat cu recurs decizia instantei. Recursul se va judeca in 10 aprilie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Plata cu cardul, disponibila si in doua piete din Bucuresti