Sorin-Petre Dimitriu, care a demisionat din functia de presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), a fost condamnat definitiv marti de Curtea de Apel Bucuresti la 2 ani si 8 luni de inchisoare cu suspendare, intr-un dosar legat de fraude cu fonduri europene.

Sorin-Petre Dimitriu a fost condamnat pentru o infractiune de abuz in serviciu si savarsirea infractiunii impotriva intereselor financiare ale UE, fiind achitat pentru alte infractiuni de abuz in serviciu si folosirea influentei sau autoritatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

In plus, el a fost obligat sa efectueze 60 de zile de munca in folosul comunitatii.

Initial, la instanta de fond - Tribunalul Bucuresti - Sorin Dimitriu primise 4 ani si o luna de inchisoare cu executare, insa Curtea de Apel Bucuresti a dispus o condamnare cu suspendare, judecatorii inlaturand mai multe probe din dosar - interceptari ale unor convorbiri telefonice purtate de inculpati, in baza unei decizii a CCR din 2018, care se refera la legalitatea interceptarilor realizare de SRI in dosarele penale.

"In baza art. 102 alin. 2 si 3 Cod procedura penala cu referire la art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului constata nulitatea proceselor verbale de redare a convorbirilor telefonice interceptate la data de 13.12.2011 intre D.G. si D.S.P., la data de 15.12.2011 intre M.D.G. si D.S.P., la data de 27.12.2011 intre D.G. si M., la data de 06.01.2012 intre D.G. si R.I., intre D.G. si M., la data de 06.01.2012 intre M.D.G si D.S.P., la data de 06.01.2012 intre D.G. si D.S.P. (filele 143 - 152 vol. V dosar urmarire penala), a proceselor verbale de redare a convorbirilor si comunicarilor telefonice aflate la filele 153 - 172 si la filele 174 - 210 vol. V dosar urmarire penala, in conditiile punerii in executare a autorizatiilor de interceptare de catre alte organe decat cele abilitate de legea in vigoare la data indeplinirii respectivelor acte procedurale. Dispune excluderea din materialul probator a probelor constatate ca fiind nelegale, in sensul celor statuate prin decizia nr. 22/2018 a Curtii Constitutionale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 177/26.02.2018", se arata in decizia instantei.

In acelasi dosar, Laurentia Vasilescu (director economic in cadrul CCIB) a fost condamnata la 2 ani si 6 luni inchisoare cu suspendare, in timp ce Gabriela Dumitriu (consiliera lui Sorin Dimitriu) si Gabriel-Dan Mihut (director general in cadrul CCIB) au fost achitati.

De asemenea, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti a fost obligata sa plateasca o amenda penala de 50.000 de lei pentru savarsirea infractiunii impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Judecatorii au lasat nesolutionate actiunile civile promovate in cauza de partile civile (fosti angajati de la CCIB, carora li s-au retinut pe nedrept sume din drepturile salariale si apoi au fost concediati in mod discretionar).

Conform DNA, membrii din conducerea CCIB au conceput, organizat si pus in aplicare un mecanism care presupunea, pe de o parte, accesarea frauduloasa de fonduri europene pentru diferite proiecte, iar, pe de alta parte, "spolierea" angajatilor CCIB de o mare parte din veniturile salariale obtinute din activitatea prestata in cadrul proiectelor, prin simularea unei asa-zise "sponsorizari" catre institutia angajatoare, sumele astfel rezultate fiind cheltuite "dupa bunul plac" de catre conducerea CCIB. In final, banii astfel obtinuti ajungeau la presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihail Vlasov.

DNA precizeaza ca faptele care au facut obiectul cercetarilor au fost savarsite in perioada 2010 - 2012, in contextul derularii, la CCIB, a unor proiecte finantate din bugetul Fondului Social European in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

''Astfel, s-a procedat la cooptarea, in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene contractate de catre CCIB, in calitate de beneficiar, a angajatilor Camerei, prin semnarea de acte aditionale la contractele individuale de munca. Angajatii urmau sa deruleze activitatea curenta in cadrul Camerei pentru care primeau salariu si, in plus fata de aceasta, urmau sa presteze diferite activitati in cadrul proiectelor derulate de Camera, pentru care primeau remuneratie in functie de bugetul fiecarui proiect, sume provenind din fonduri europene. Din totalul de 58 de angajati ai institutiei, 48 de angajati desfasurau activitati in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene'', sustin procurorii DNA.

Potrivit acestora, conducerea CCIB a pus in aplicare o forma mascata de a obtine bani provenind din implementarea proiectelor europene prin intermediul angajatilor, prin determinarea acestora sa semneze niste contracte tip "sponsorizare".

"Prin urmare, fiecare dintre angajatii implicati in implementarea proiectelor trebuia sa semneze lunar, la primirea drepturilor salariale, un contract de sponsorizare, conform caruia intre 30% si 70% din veniturile salariale, inclusiv cele provenite din fonduri europene, erau transferate, cu titlu de 'sponsorizare', catre CCIB", precizeaza DNA.

In acest fel, folosindu-se de autoritatea functiei, Sorin-Petre Dimitriu, Gabriel-Dan Mihut, cu ajutorul Gabrielei Dumitriu, au pus angajatii CCIB in fata faptului implinit si anume acela de a semna contracte de sponsorizare la primirea salariului in numerar, ceea ce nu reprezenta in vreun fel exprimarea vointei libere a acestora.

In realitate, angajatii primeau doar diferenta dintre suma mentionata in statele de salarii si cea mentionata in contractele de sponsorizare si o chitanta cu suma retinuta.

"In plus, autoritatea inculpatilor prin prisma functiilor detinute s-a manifestat prin inducerea, in randul angajatilor, a ideii ca participa la implementarea proiectelor finantate din fonduri europene doar persoanele care se supun dispozitiei de a li se retine bani din salariu sub forma sponsorizarii, iar cei care refuza vor suporta consecinta desfacerii contractului de munca", arata DNA.

DNA mai preciza ca trei angajati, parti vatamate in dosar, au solicitat direct inculpatilor Gabriela Dumitriu, Sorin-Petre Dimitriu si Gabriel-Dan Mihut, plata sumei ce reprezinta drepturile salariale corespunzatoare muncii prestate, fara retineri pentru sponsorizare.

Intr-o prima faza, celor trei angajati le-au fost reduse orele de lucru in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene, ulterior fiind exclusi din grila de personal pe proiecte si, la scurt timp, concediati in mod discretionar. Demersurile pentru concedierea abuziva a partilor vatamate au fost efectuate de Sorin-Petre Dimitriu si Dan Gabriel Mihut.

"In perioada septembrie 2010 - martie 2012, CCIB a incasat sponsorizari in valoare de 4.015.334 lei din care 43.373 lei de la persoane juridice si 3.970.741 lei de la persoane fizice, in principal angajati. Banii astfel obtinuti erau folositi de inculpatii Dimitriu Sorin-Petre si Mihut Gabriel-Dan nu pentru sponsorizari, ci pentru patrimoniul CCIB, asupra caruia detineau controlul", spun procurorii.

Acestia mai arata ca, desi teoretic sumele respective ar fi trebuit sa fie destinate unor acte de sponsorizare pentru activitati culturale, artistice sau sportive, Sorin Dimitriu platea sume considerabile din salariile angajatilor catre presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihail Vlasov, prin intermediul unui presupus contract de asistenta juridica cu un onorariu exorbitant.

"In acest fel, o suma egala cu salariile a aproape 50 de angajati in decurs de o luna era pusa la dispozitia lui Mihail Vlasov, fara o justificare pertinenta din punct de vedere juridic si economic, in conditiile in care CCIB avea un departament juridic. Astfel, in luna decembrie 2010, suma incasata din sponsorizari de la angajati a fost de 209.065 lei, iar din aceasta suma 110.000 lei au fost depusi intr-un cont bancar cu explicatia 'incasari diverse'. Din acest cont, in data de 16.12.2010 a fost virata suma de 107.492,50 lei catre Cabinetul de avocat Mihail M. Vlasov", mai spunea DNA.

In plus, pentru doua proiecte finantate din fonduri europene, CCIB a prezentat declaratii false, in baza carora a obtinut finantarile. Astfel, la data de iulie 2009, pentru proiectul POSDRU/80/2.3/S/48675 - "Formarea profesionala in vederea obtinerii calificarilor de electrician in constructii si electrician de intretinere si reparatii ELECTRIFORM", in cuantum de 1.709.475 lei, Sorin Dimitriu a semnat si a depus "declaratia de eligibilitate", act care nu atesta situatia financiara reala a institutiei, in sensul ca inregistra datorii la bugetul de stat si, in lipsa careia, proiectul nu s-ar fi calificat in etapa urmatoare.

"La semnarea contractului de finantare pentru proiectul POSDRU/80/2.3/S/53934 - 'Calificarea si orientarea profesionala a angajatilor din industria panificatiei', in cuantum de 1.480.002 lei, inculpata Vasilescu Laurentia, cu intentie, nu a respectat obligatia contractuala de a se abtine in situatia in care CCIB inregistra datorii catre bugetul de stat, conditie eliminatorie in etapa de contractare. Practic, inculpata a ascuns datoriile in suma de 1.010.397 lei pe care institutia le avea catre bugetul de stat, pentru ca evidentierea acestora ar fi dus la neacordarea finantarii", explicau anchetatorii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri