Intrebata de corespondentul Mediafax ce anume a fost luat in considerare cand a fost facuta evaluarea, Lidia Candea, reprezentant al firmei "Evaluar", a spus ca trebuie subliniat ca zacamantul nu a facut obiectul evaluarii.

"Nu mi s-a cerut, n-a facut obiectul evaluarii fiindca nu facea parte din patrimoniul Cupru Min. Zacamantul este in exclusivitate in proprietatea statului si pentru asta, separat de pretul la care se vinde pachetul de actiuni al Cupru Min-ului, va fi stabilita o redeventa de catre statul roman pentru exploatarea zacamantului. Iar elementele pe care le-am luat in considerare au fost toate, tot ce tine de patrimoniul unei firme, adica constructiile, utilajele, obiectele de inventar, creantele de recuperat, licenta de exploatare, ceea ce inseamna un fel de autorizatie - ca sa va fac sa intelegeti - un fel de autorizatie de functionare. Deci licenta de exploatare intr-adevar a facut obiectul evaluarii, la fel au fost evaluate si datoriile, ca firma avea si datorii, deci a trebuit sa se tina cont si de ele, pentru ca, in afara pretului stabilit sau de vanzare, cumparatorul va fi obligat la plata tuturor datoriilor pe care societatea le inregistreaza la data vanzarii pachetului de actiuni", a spus Lidia Candea, care a adaugat ca nu stie pe de rost despre ce valoare este vorba.

Ea a spus ca va putea fi intrebat si ministerul care era pretul de evaluare si ca vanzarea s-a facut cu siguranta fiind o concurenta foarte mare intre cumparatori, intre "doritori", intre potentialii investitori.

"S-a vandut la pret mai mare decat am evaluat-o, desi eu consider ca am scos un pret foarte bun pentru aceasta firma prin raportul de evaluare. Un pret cat mai corect posibil", a afirmat Candea.

La intrebarea daca firma avea posibilitatea sa faca si evaluarea pentru zacamantul respectiv din zona, reprezentantul "Evaluar" a raspuns ca firma are "o seama de specialisti" in preajma, in domeniul explorarii zacamintelor, care, parte din ei, au fost "piesele de baza" in explorarea care s-a efectuat inainte de a se deschide Cupru Min, pe baza carora s-a demarat investitia de la aceasta companie.

"Am in preajma mea o serie de specialisti care ar putea sa concure si sa ma sprijine sa realizam o evaluare buna a zacamantului, dar acest lucru nu mi s-a cerut, nu a facut obiectul evaluarii, iar daca vreodata vom fi invitati sa participam la o licitatie in acest scop, vom participa cu mult curaj", a declarat Lidia Candea.

Aceasta a spus ca firma "Evaluar" a mai evaluat dosare pe baza carora actualul minister al Economiei, fostul minister al Industriilor, a mai efectuat privatizari.

"Prima privatizare, prima evaluare in scopul privatizarii, care s-a si finalizat, a fost la Mecanica Poiana Rusca, la Teliuc, in judetul Hunedoara. Aceea a fost prima privatizare efectuata acum vreo - nu mai stiu - vreo zece ani sau 12 ani, de catre Ministerul Industriei, pe baza raportului nostru de evaluare. Avem de vreo zece ani agreerea Ministerului Economiei, fostul minister al Industriei, pentru a evalua in scopul privatizarii. De asemenea, avem agreerea AVAS pentru a efectua rapoarte de evaluare in scopul privatizarii si atunci cand se organizeaza licitatii suntem invitati si noi, primim si noi mail, invitatie la licitatie. Si la Abrud ne-am prezentat la licitatie, nu am fost decat doua firme concurente, noi am obtinut cel mai bun punctaj si ca urmare am fost desemnati evaluatori", a conchis Candea.

Ea a declarat pentru Pro Tv ca firma doar a reactualizat raportul de evaluare, facut initial pentru privatizarea companiei, in urma cu cativa ani.
"Era misiunea noastra sa facem", a precizat Lidia Candea.

Intrebata daca nu era era normal sa se faca o licitatie pentru reevaluare, ea a raspuns: "Nu era normal. Standardele internationale recomanda ca actualizarea rapoartelor de evaluare sa se faca de acelasi evaluator care a intocmit raportul de evaluare initial".
Lidia Candea, unul din cei patru experti evaluatori asociati la firma Evaluar, coordoneaza punctul de lucru din Alba, firma avand un astfel de punct si in Arad.

Citeste si:

Potrivit datelor obtinute de Mediafax patrimoniul Cupru Min pe baza caruia a fost stabilit pretul la licitatia pentru vanzarea companiei a fost evaluat de o firma cu sediul intr-un apartament din judetul Alba, pe baza unor date culese in 2008 si actualizate in 2010, firma fiind detinuta de membrii aceleiasi familii.

Firma "Evaluar" din Alba-Iulia, cu un numar mediu de patru angajati in 2010 si un capital social subscris de 5.000 lei, a evaluat doar patrimoniul companiei, nu si volumul de investitii care trebuie asumate de catre cumparator.

Un document oficial prezentat, miercuri, de Mediafax, releva ca pretul de licitatie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societatii si cantitatea de cupru care poate fi exploatata in urma unor investitii estimate chiar de conducerea unitatii, nu de catre un evaluator independent, fara sa fie luata in considerare si valoarea zacamantului.

Pentru stabilirea pretului de pornire la licitatie a fost aplicata metoda activului net corectat, in care bunurile necesare exploatarii sunt evaluate diferit de activele considerate fara valoare, si a cash-flow, respectiv a fluxului de numerar, in conditiile in care compania, care detine exploatarea Rosia Poieni unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei si care a intrat pe profit in ultimii doi ani, a fost tratata de stat ca fiind in stare de faliment si criza de lichiditati.

La inceputul saptamanii trecute, firma canadiana Roman Copper Corp. a castigat licitatia pentru preluarea Cupru Min Abrud la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.

Roman Copper este o corporatie fondata de banca de investitii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiana cu activitati de investment banking, care ofera servicii de consultanta pentru finantare corporatista, restructurare financiara si in domeniul fuziunilor si achizitiilor.

Ministerul Economiei a transmis, miercuri, ca Bayfront Capital Partners din Canada, actionarul unic al firmei Roman Copper, va sustine preluarea actiunilor detinute de stat la Cupru Min Abrud si plata datoriilor acestora cu participarea unor investitori din Canada, Europa si SUA.

Ministerul nu a precizat la ce investitori se refera.