Companiile Yildirim Holding din Turcia, Trafigura din Olanda si traderul Glencore din Elvetia au depus oferte pentru cumpararea concentratului de cupru de la Cuprumin Abrud, documentatia fiind in curs de evaluare si verificare, relateaza Mediafax.
"Reprezentantii Ministerului Economiei si consultantii selectati in acest sens deruleaza etapa de verificare si analiza a documentelor prezentate privind conformitatea cu criteriile de calificare specificate in documentatia initiala. La finalizarea etapei de evaluare si verificare vor fi date publicitatii numele companiilor acceptate pentru oferta financiara", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Economiei.

Luni a fost termenul limita pentru depunerea documentelor necesare inscrierii in procedura de selectie si verificare a eligibilitatii in vederea achizitionarii de concentrat de cupru de la Cupru Min.

Aceasta este prima etapa a procedurii de vanzare, prin metode combinate, constand in licitatie cu oferta in plic, precedata de negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, cu criterii de eligibilitate, a unei cantitati maxime de 331.890 tone de concentrat de cupru.

Contractul de vanzare care urmeaza a fi semnat, in urma finalizarii intregii proceduri, intre Cupru Min si compania desemnata castigatoare, prevede o perioada de 7 ani pentru livrarea concentratului de cupru, conform graficului specificat in documentatia initiala privind procedura de vanzare.

Strategia Ministerului Economiei pentru Cuprumin, companie care are cele mai mari rezerve de cupru din tara, vizeaza atragerea de investitori sub forma unui contract comercial cu plata in avans a cantitatii de concentrat de cupru rezultata in urma exploatarii.

Ministerul Economiei a fost mandatat de Guvern sa caute un investitor cu care sa se asocieze pentru a finanta activitatea Cuprumin, acest investitor, care poate fi trader sau producator din domeniu, urmand sa contribuie cu fonduri minime de 40-50 milioane euro.

Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, investitorii care vor sa preia Cuprumin trebuie sa prezinte o scrisoare de garantie bancara de 1,2 milioane euro, o scrisoare de bonitate pentru 40 milioane euro si trebuie sa ofere cel putin 6.900 dolari pe tona de cupru.

In primavara anului trecut producatorul de cupru a fost scos la vanzare cu un pret de pornire de 57,3 milioane euro, dar privatizarea a fost oprita din cauza neintelegerilor cu Roman Copper, castigatorul licitatiei.

Reluarea procesului de trecere in proprietate privata a Cuprumin a fost asumata in discutiile cu Fondul Monetar International.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri