"Din analiza costurilor rezulta ca fondurile necesare finalizarii procesului de electrificare la nivelul intregii tari au valoarea de circa 990 milioane de lei. Costul unitar necesar pentru racordarea la reteaua de distributie a unei locuinte izolate este de circa 11.000 lei", se arata intr-un proiect de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Economiei, citat de Mediafax.

Potrivit proiectului de act normativ, in Romania exista 97.805 de gospodarii neelectrificate, amplasate in 2.284 de localitati. Din total, 2.822 de gospodarii se afla in 97 de localitati complet neelectrificate.

Programul va fi derulat Ministerul Economiei, prin Agentia Romana de Dezvoltare Durabila a Zonelor Industriale si va fi finantat in proprotie de 90% de la bugetul de stat, si 10% din bugetele locale ale autoritatilor publice beneficiare.

Potrivit proiectului de act normativ, o solutie de alimentare cu electricitate a localitatilor izolate este reprezentanta de grupurile electrogene, pentru instalarea carora costurile nu depasesc 1.200 de euro. Dezavantajul grupurilor electrogene este ca energia pe care o genereaza costa de 5-7 ori mai mult decat cea livrata prin sistemul de distributie.

"Utilizarea grupurilor electrogene poate fi o solutie de etapa, urmand ca ulterior sa se realizeze racordarea la retea. Dezavantajul poate fi diminuat daca se promoveaza o initiativa legislativa prin care combustibilul utilizat se scuteste de accize, cu precizarile necesare privind proprietarul grupurilor (consiliul local) si sursa de acoperire a diferentei dintre pretul energiei produse de grup si costul energiei platit de abonatii alimentati la reteaua de distributie", se arata in proiect.

Folosirea energiei regenerabile pentru alimentarea satelor izolate este o alta alternativa, dar aplicarea ei va fi luata in considerare "doar dupa cercetarea conditiilor locale si determinarea eficientei economice".

Citeste si:

Toate guvernele care s-au succedat la putere din 2003 pana in prezent au promis ca vor electrifica toate satele si localitatile care nu beneficiaza inca de acest serviciu.

In 2003, Ministerul Economiei promitea ca programul va fi finalizat pana in 2005, iar costul investitiei era evaluat la 150 milioane de dolari.
In 2007, Guvernul a aprobat o HG care prevedea ca necesarul investitiei pentru acest proiect era de 150 milioane de euro, iar durata lucrarilor era prognozata pana in 2009.

In 2010, conducerea de la acea data a Ministerului Economiei afirma ca electrificarea satelor se va incheia in 2012, iar in derularea lucrarilor ar putea fi cooptate si companiile straine care opereaza retele de distributie a energiei in Romania.

Cea mai recenta declaratie pe aceasta tema a fost facuta in 2011 de reprezentantii companiei de stat Electrica. Potrivit acestora, electrificarea satelor ar costa 211 milioane de euro.