24 Mai 2012

Lumina (sub)acvatica asupra afacerilor cu microhidrocentrale: "Multi vorbesc, putini cunosc!"



“Afectarea grava a sistemului acvatic”, “dezastru ecologic”, “degradarea malurilor” sau “constructia direct in albia raului” sunt sintagme care au napadit presa si blogurile romanesti in ultimele luni. Cat insa din ce fac constructorii de microhidrocentrale (MHC) este legal, cat este cu adevarat “dezastru ecologic” si ce business au acestia, citeste intr-o analiza exclusiva Wall-Street.ro.

Multi dintre noi apreciem, mai ales vara, sa campam la marginea unui rau, sa ne racorim la umbra unui brad sau, in locuri permise, sa pescuim. In ultimele luni insa, din ce in ce mai multi oameni au sesizat constructii la marginea unor cunoscute rauri din tara – Prahova, Doftana, Capra sau Sadu, lucru care le-a disturbat, in mod evident – si motivat -, obiceiurile si linistea cautate.

Ecologisti, profesori Universitari, Asociatia Romana de Mediu si alte institutii sau persoane fizice au atacat aproape imediat constructiile adiacente albiilor, necesare realizarii de MHCuri. Au avut loc atacuri virulente in presa si pe bloguri care au condus chiar la intreruperea anumitor proiecte, pentru a se putea realiza cercetari amanuntite in acte si la fata locului.

Wall-Street.ro a discutat, pe marginea legii, cu unul dintre constructorii cei mai vizati de presa din ultima perioada – Imob Expert Consulting SRL, Pitesti, companie ce a primit aprobari pentru realizarea de MHCuri pe o lungime totala de 33 km pe raurile Capra, Buda si Otic din Fagaras. Totodata, am consultat legislatia locala si cea de la nivelul Uniunii Europene pentru a afla ce discrepante exista intre activitatile locale in acest domeniu si cele similare din Austria, Suedia sau Germania.

Wall-Street.ro a realizat mai multe clipuri din cadrul interviului, adiacente textului. Pentru informatii suplimentare, accesati-le.
Pana in 2020 trebuie ca Romania sa produca 20% din energie din surse regenerabile
Obligatia Romaniei, ca stat membru UE, este ca pana in anul 2020 cel putin 20% din energia tarii sa provina, in mod continuu si sustenabil, din surse regenerabile – energie eoliana, solara sau hidroenergie. MHCurile au un rol esential in atingerea acestei cote, cu atat mai mult cu cat, sustine Catalin Badea, actionar la Imob Expert Consulting (IEC), pana in prezent cota sustebanila este redusa, de pana in 10%. In 2010 Romania a realizat, insa nesustenabil, electricitate din surse regenerabile cat 35,4% din total, conform lui Badea.

Piedicile in calea implinirii obiectivului sunt, poate, previzibile – pretul mare de inchiriere al terenurilor aferente raurilor (licitatiile incep de la 22 lei/luna/MP in cazul prizelor si 12 lei/luna/MP pentru aductiune – n.r.), o bresa legislativa ce permitea pana recent inchirierea terenurilor si folosirea acestora pentru specula si nu pentru constructia de MHCuri, lucru ce a dus la “blocarea” de posibile proiecte. De asemenea, poate tipic pentru statul roman, birocratia “omoara” initiativele inca din fasa. Uneori, de la decizia de a investi intr-un astfel de business si pana la “prima sapa” in pamant se scurg 4-5 ani.

El a evitat sa ofere informatii clare despre ilegalitati comise de unii jucatori din acest mediu spunand doar ca “exista”.

Cunoasteti regiuni in care lucrarile nu respecta legile in vigoare? Wall-Street.ro te incurajeaza sa comentezi.
Nu ar fi mai usor sa construiesti centrale eoliene?
Eolienele necesita energie de compensare pentru perioadele cand vantul nu bate si nu produci. Atunci, “trebuie sa pui ceva in loc”, trebuie o sursa de energie pe care o poti porni/opri “la comanda”, fara perioade premergatoare.

In cazul MHCurilor, curgerea apei este predictibila. Daca stii ca ai un strat de zapada de 3 metri pe varful muntelui, poti calcula ca acesta s-ar topi in 2 luni si jumatate. Si atunci stii ca in acest timp ai, conform calculelor, o curba de debit si, de aici, predictibilitatea energiei pe care o poti produce. Vantul nu poate fi prezis atat de sigur.

In ceea ce priveste energiile de compensare, ar fi solutii – cea extrema, un generator “la cheie”, pana la statiile de pompaj.

Consideri necesare constructiile de MHCuri, in lumina noilor informatii? Cunosti cazuri in care legea este incalcata in mod flagrant? Wall-Street.ro te incurajeaza sa iti spui parerea.



Citeste si