Cele mai mari amenzi au fost date in anul 2011, 294,16 milioane euro, ceea ce reprezinta dublul valorii amenzilor aplicate de la infiintarea autoritatii de concurenta pana la sfarsitul anului 2010.

Din totalul amenzilor, peste 65% au fost mentinute (nu au fost contestate sau au fost mentinute de instantele judecatoresti).

Din numarul cele 444 de decizii de sanctionare, cea mai mare parte, 64,4%, o reprezinta cele pentru punerea in practica a unei concentrari economice si/sau pentru omisiunea notificarii unei concentrari economice, 23,24% sunt pentru sanctionarea unor intelegeri si doar 2,7% pentru abuz.

Cu toate acestea, din punct de vedere al valorii, cea mai mare pondere, 72,86%, o detin amenzile aplicate pentru intelegeri intre companii, in timp ce abuzul de pozitie dominanta reprezinta 23,22%, iar punerea in practica a unei concentrari economice si/sau pentru omisiunea notificarii 1,24%.

In 2011, Consiliul Concurentei a amendat sase companii petroliere – OMV Petrom, Lukoil, Rompetrol, ENI, MOL si OMV Petrom Marketing - pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale privind eliminarea de pe piata a unui sortiment de benzina cu suma de 891,8 milioane lei.

Citeste si:

Totodata, Orange, cu 148 milioane lei, si Vodafone, cu 120,3 milioane lei, au fost amendate pentru abuz de pozitie dominanta.

Cate investigatii a declansat Consiliul Concurentei

Consiliul Concurentei a declansat in cei 15 ani de activitate 268 de investigatii, din care 47,3% au reprezentat autosesizari, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Din totalul de 268 de investigatii, 67,5% au avut ca obiect practicile anticoncurentiale, respectiv intelegeri intre companii si abuz de pozitie dominanta.

Din 1997 pana in prezent, Consiliul Concurentei a emis un numar de 3.646 de decizii din care 444 decizii de sanctionare.

Pana la sfarsitul anului 2003, se emiteau decizii distincte pentru constatarea incalcarii legii si pentru sanctionarea companiilor. Din 2004, odata cu modificarea Legii Concurentei, aceasta metodologie a fot schimbata, fiind emisa o singura decizie atat pentru constatare, cat si pentru sanctionare. Schimbarea de metodologie si eliminarea unor obligatii de notificare au condus la scaderea numarului de decizii emise.