Accelereaza ca un avion, dar nu zboara, iar in mai putin de 10 minute poate sa ajunga la capacitatea maxima si sa genereze electricitate suficienta pentru 50.000 de gospodarii. Este vorba despre una dintre turbinele cu gaz produse de grupul american General Electric in mica localitate Veresegyhaz, la 30 de kilometri nord de Budapesta.

In fabrica amplasata pe un teren de peste 40 de hectare, componentele aviatice sosite din SUA sunt transformate in turbine cu gaz aeroderivative folosite in centrale electrice. O astfel de turbina, cu o putere de 50 MW, poate sa atinga capacitatea maxima in mai putin de 10 minute, ceea ce inseamna ca poate prelua, intr-un timp redus, o eventuala intrerupere in productia de electricitate din alte surse precum energia eoliana sau hidro.

„Ce se intampla cand nu mai bate vantul? Ai nevoie repede de energie, iar aceste motoare pot da energie in 5-10 minute la capacitate maxima”, a spus, intr-o vizita la fabrica ungara, Pierpaolo Mazza (foto), director general al diviziei GE de turbine cu gaz aeroderivative pentru Rusia, tarile ex-sovietice si Europa Centrala si de Est.

Noua tehnologie aduce castiguri de milioane de dolari americanilor. Cea mai recenta livrare, anuntata saptamana trecuta, a presupus transportarea a 12 unitati aeroderivative de cate 50 MW fiecare din Ungaria catre centrala electrica Dorad din portul israelian Ashkelon. Livrarea face parte dintr-un contract de 200 de milioane de dolari semnat de GE cu centrala de 800 MW (circa 8% din totalul capacitatii instalate din Israel).

„Aceste unitati ofera flexibilitate clientilor. Daca au nevoie de 50 MW, vor deschide o unitate, daca au nevoie de 100 MW, atunci vor porni doua unitati”, a explicat Mazza.

In prezent, 3.300 de unitati aeroderivative functioneaza in centrale peste tot in lume – in ferme eoliene, pe platforme petroliere, industriale sau in centrale. In total, acestea au acumulat deja 85 de milioane de ore de functionare in cele 76 de tari unde sunt amplasate. Cele mai mari cereri pentru astfel de turbine cu gaz vin din America Latina, China si Rusia.

Fabrica din Veresegyhaz, la nord de Budapesta, a fost ridicata in numai un an si a inceput sa functioneze in 2001, iar astazi are peste 1.000 de angajati din totalul de 10.000 pe care General Electric ii numara in Ungaria. Tara vecina este de altfel un pilon al businessului grupului american in regiunea Europei Centrale si de Est, zona in care are 26.000 de salariati, 18 fabrici si 3 sedii de business regionale.

GE detine operatiuni in Romania din 1984 si numara aici 1.000 de angajati. Compania are o unitate de productie pe plan local prin GE Aviation, unde se produc piese de avion. Prima turbina cu gaz GE ar putea fi instalata in Romania la sfarsitul anului 2013.

General Electric (GE) este o companie globala cu activitati in sectorul infrastructurii, al serviciilor si al media, producand de la motoare de aeronave, pana la echipamente medicale si programe de televiziune. GE este prezenta in peste 100 de tari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ungaria investeste in fotbalul romanesc