Vanzarile totale ale companiei au fost anul trecut de 3,01 miliarde lei, in coborare cu 7,6% fata de nivelul de 3,26 miliarde lei inregistrat in 2010, se arata in raportul anual al Hidroelectrica, informeaza Mediafax.

Compania a vandut anul trecut electricitate prin contracte directe catre companiile Alro Slatina, Elsid Titu, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie, EFT Romania, Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani, CLMB-Patinoar Brasov si Societatea Nationala a Sarii (Salrom).

Companiile care au anul trecut avut cele mai mari contracte sunt Alro (322,47 milioane lei), Energy Holding (280,25 milioane lei), Alpiq RomEnergie (204,34 milioane lei), ArcelorMittal Galati (185,46 milioane lei), EFT Romania (136,68 milioane lei), Alpiq RomIndustries (130 milioane lei) si Electromagnetica (124,95 milioane lei).

Contractul cu ArcelorMittal Galati a expirat la finele anului trecut.

Tot la finele anului trecut, Hidroelectrica a anuntat ca a reziliat contractele cu CNH, Salrom, CLMB-Patinoar Brasov, iar Luxten a renuntat la acord.

Fata de 2010, din lista "baietilor destepti" a disparut compania elvetiana EFT AG. Prin sintagma "baieti destepti" sunt vizate companiile care au contracte directe de achizitie a energiei la preturi mici de la Hidroelectrica.

In 2010, Hidroelectrica a incasat un pret mediu pentru electricitatea vanduta prin contractele bilaterale de 122 lei/MWh, iar anul trecut tariful mediu a urcat usor, la aproximativ 130 lei/MWh.

Hidroelectrica a consemnat anul trecut venituri de 3,18 miliarde de lei (737,2 milioane de euro), cu 6,7% mai mici comparativ cu nivelul de 3,41 miliarde de lei din 2010, in timp ce profitul net al companiei de stat s-a prabusit la 6,4 milioane de lei (aproximativ 1,5 milioane de euro), de la 292,3 milioane de lei in 2010.

Compania a inregistrat anul trecut pierderi financiare de 121,54 milioane de lei (28,1 milioane de euro), fata de un rezultat negativ de 112,53 milioane de lei cu un an inainte.

In raport se precizeaza ca anul trecut productia de electricitate a scazut cu aproximativ 50%, la 14,7 GWh, din cauza secetei severe din a doua parte a anului.

Citeste si:

Seceta prelungita a determinat conducerea companiei sa declare, in luna septembrie a anului trecut, situatia de forta majora, care a permis Hidroelectrica sa reduca livrarile de energie catre beneficiari.

La sfarsitul lunii aprilie, Hidroelectrica a notificat clientii ca la 1 mai va inceta situatia de forta majora si ca va livra electricitatea dupa programul normal.

Contractele bilaterale de vanzare a energiei au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 si 2003, si expira in 2014, 2015 sau 2018.

Guvernul a inceput la sfarsitul anului trecut renegocierea acestor acorduri, la cererea Fondului Monetar International, dar inca nu a prezentat rezultatele finale ale acestei operatiuni.

In paralel, Comisia Europeana a anuntat in aprilie ca a initiat cinci investigatii aprofundate distincte pentru a evalua daca Hidroelectrica a incalcat normele comunitare privind ajutorul de stat, executivul UE aratand ca sunt indicii ca statul a influentat compania sa incheie contracte de vanzare si cumparare a energiei la preturi preferentiale.

Comisia doreste sa stabileasca daca Hidroelectrica a subventionat in mod indirect clientii vanzand acestora energie electrica la preturi sub nivelul pietei sau achizitionand de la acestia la preturi peste nivelul pietei.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat la jumatate lunii mai, ca Hidroelectrica a obtinut, in urma negocierilor cu "baietii destepti", trecerea contractelor pe piata concurentiala, eliminand tarifele fixe din aceste acorduri.

Chitoiu a adaugat atunci ca nu prezinta deocamdata detalii, pentru ca negocierile sunt inca in derulare, mentionand ca niciun contract bilateral nu a fost reziliat si ca toate acordurile vor avea aceeasi formula de calcul a pretului.

Hidroelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Economiei.