Guvernul va vinde pana in prima parte a anului viitor, prin licitatii publice, pachete majoitare de actiuni la Electrica, ELCEN Bucuresti si complexurile energetice Hunedoara si Oltenia, dupa ce va finaliza in acest an listarea la bursa a Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

"Ne vom continua eforturile de privatizare a urmatoarelor companii (Electrica, complexurile energetice Hunedoara si Oltenia si ELCEN Bucuresti - n.r.), avand ca scop organizarea de licitatii publice pana in prima parte a anului 2013", se arata in memorandumul de politici economice si financiare semnat de Guvern cu Fondul Monetar International (FMI), document obtinut de Mediafax.

In cazul Electrica, Guvernul va ceda pachete majoritare de actiuni la filialele Electrica Furnizare si cele trei filiale de distributie a energiei - Transilvania Sud, Transilvania Nord si Muntenia Nord.

Totodata, Executivul intentioneaza sa vanda si actiunile pe care le mai detine Electrica la filialele deja privatizate. Guvernul a privatizat, in perioada 2005-2008, cinci filiale, care au fostr preluate de CEZ (Cehia), Enel (italia) si E.ON (Germania).

Consiliul Concurentei a avizat, in luna februarie, crearea Complexului Energetic Oltenia, entitate care cuprinde complexele Turceni, Rovinari si Craiova si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia Targu-Jiu.

Complexul Energetic Hunedoara urmeaza sa fie infiintat pana in luna iulie prin fuziunea termocentralelor Mintia si Paroseni cu patru mine de carbune din Compania Nationala a Huilei.

"Vom continua eforturile si la celelalte companii. Acordam cea mai mare prioritate privatizarii Complexului Energetic Oltenia, datorita volumului mare de investitii de care are nevoie si al rolului critric pe care il joaca acesta in securitatatea energetica a Romaniei", se spune in memorandum.

Guvernul arata, in memorandum, ca programul de privatizare a companiilor de stat continua sa inregistreze "intarzieri semnificative", dar promite sa accelereze listarea la bursa a unor pachete minoritare din Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica in intervalul iunie-decembrie.

Vrei sa discuti cu ministrul Lucian Isar despre privatizari? Participa la Conferinta M&A Outlook! Tot ce trebuie sa faci pentru a participa la conferinta este sa completezi formularul disponibil aici.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Companiile de stat nu stiu la ce sa foloseasca banii de pe bursa