Restructurarile anuntate la complexurile energetice Hunedoara si Oltenia, operatorii celor mai mari termocentrale din Romania, vor fi probabil "dramatice", iar miza cea mai mare este reprezentata de ajutorul de stat, a declarat joi Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

"Pe energie, mi se pare ca miza cea mai importanta este ajutorul de stat. In asistenta data Romaniei de institutiile internationale incercam sa rezolvam problemele de la Complexul Energetic Hunedoara si, probabil, si pe cele care vor aparea la Complexul Energetic Oltenia", a afirmat Chiritoiu la conferinta Mediafax Talks about Competition. El a adaugat ca probabil ca in lunile urmatoare "vom vedea cat de dramatice" vor fi restructurarile la cei doi producatori de energie, arata Mediafax.

Este insa cert ca reducerile lor de capacitate incluse in planurile de restructurare ale celor doua companii de stat vor afecta modul in care functioneaza intreaga piata de electricitate, a adaugat Chiritoiu. El a mai spus ca raportul elaborat de Consiliul Concurentei pe piata de energie va fi finalizat in cateva saptamani. Restructurarea celor doi producatori de carbune si electricitate este ceruta de Fondul Monetar International. Ministrul Energiei, Andrei Gerea, afirma in luna februarie ca statul incearca sa salveze de la faliment complexurile energetice Oltenia si Huneadoara, aflate intr-o situatie dificila.

Complexul Energetic Oltenia produce 95% din lignitul Romaniei si poate asigura pana la 30% din consumul intern de energie electrica. Compania are aproape 19.000 de angajati. Presedintele Directoralului companiei, Laurentiu Ciurel, a declarat, tot in februarie, ca pentru acest an este programata o reducere a salariilor cu 2,3%, iar de la 1 martie vor disponibilizati aproximativ 3.000 de angajati. Complexul Energetic Hunedoara are aproape 6.500 de salariati, care activeaza in cadrul a patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) si a doua termocentrale care au acoperit in 2013 circa 7% din consumul de energie la nivel national.

Citeste si:
Complexul Energetic Oltenia se va inchide daca nu se restructureaza
Complexul Energetic Oltenia...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Seful CC: Anul acesta finalizam investigatia pe industria lemnului
Setari Cookie-uri