Traseul minerilor va fi Târgu Jiu - Craiova -Slatina-Pitești- București și "este urmarea avalanșelor de distrugere a ultimei redute energetice a României". "Închiderea Complexului Energetic Oltenia echivalează în altă sferă cu desființarea Academiei Române sau cu dispariția istoriei și a limbii noastre din școlile românești. Punerea în pericol a independenței energetice a României poate fi interpretată ca o subminare a economiei de stat cu consecințe catastrofale, inimaginabile și iremediabile. Noi vom rescrie destinul Complexului Energetic Oltenia", se arată în comunicatul de anunț al marșului, emis de Federația Națională Mine Energie (afiliată Cartel ALFA), conform Mediafax.

"Domnilor guvernanți, dacă vreți să disponibilizați sau să trimiteți în șomaj pe cineva, disponibilizați Guvernul sau trimiteți în șomaj Premierul, Parlamentul sau Președintele României. Voi, guvernanții,aveți obligația față de cetățeni, așa cum spune art. 47, alin.l din Constituția României:”! Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică și de protectie socială de natură să asigure cetățenilor un nivel de trai decent.”, se mai spune în comunicat.

Administrația Complexului Energetic Oltenia (CEO) a propus, pe 24 martie, ca aproximativ 800 de salariați ai firmei prestatoare de servicii deținute de companie, Minprest Rovinari, să fie disponibilizați în acest an, transmite corespondentul MEDIAFAX. Sindicaliștii poartă negocieri cu administrația Complexului Energetic Oltenia, după ce managamentul a propus, din iulie, ca în total 2000 de persoane să fi disponibilizate, dintre aceștia, 1.070 fiind pensionabili până la data de 31 decembrie 2019.

Sursa foto: Kuzma / Shutterstock