Ne petrecem 85-90% din viață la interior și nu mulți știu faptul aerul din spații închise este deseori chiar mai poluat decât cel din exterior, putând fi de până la două ori mai puțin sănătos. Este deci extrem de importantă calitatea aerului din spații închise, nu doar de afară. Într-o perioadă în care poluarea a ținut prima pagină a publicațiilor, companiile de electrocasnice ies pe piață cu oferte și produse competitive. LG Dual Cool Purifying este un aer condiționat pentru toate anotimpurile, incluzând și o funcție foarte utilă de purificare a aerului.

Ventilația corectă este adesea dificilă în timpul sezonului rece și de gripă, iar soluțiile de purificare a aerului – precum, de exemplu, sistemele moderne de climatizare– ne pot veni în ajutor.

La prima vedere poate părea surprinzător, dar unele substanțe poluante din aer pot fi prezente în concentrații mai mari în interior decât la exterior, deci aerul de pe o stradă cu trafic mediu poate fi chiar mai curat decât cel din sufragerii. Importanța problemei este ilustrată de faptul , în medie, cetățenii europeni petrec 85-90% din timp la interior – acasă, la școală, la serviciu sau făcând activități în timpul liber.

România s-a aflat de mulți ani sub un nor (deloc metaforic) de poluare. În 2018 și 2019, mai multe companii independente și asociații de companii au instalat în București, dar și la nivel național, senzori care oferă cetățenilor informații în timp real (refresh la 5 minute – n.r.) în privința gradului de poluare din zona lor. Airly și AerLive.ro sunt două dintre platformele pe care le poate utiliza oricine.

Poluarea impactează nu doar sănătatea oamenilor, ducând la creșterea exponențială a infarctului sau cancerului. Un studiu recent realizat de Yale University arată traiul într-un aer poluat afectează negativ inclusiv intelectul oamenilor, starea de spirit și eficiența lor.

Ca un exemplu, vârful de poluare din București a fost înregistrat pe 3 decembrie, la 2 noaptea, pe Șoseaua Viilor, oră la care gradul de poluare acceptat a fost depășit de PESTE 6 ori, ajungând la 304 micrograme pe metru cub.


Un studiu recent realizat în parteneriat cu Airly arată faptul într-o locuință, anual, se strâng în medie 80 de kilograme de praf. Acest lucru, coroborat cu realizarea faptului poluarea este masivă și ucigătoare, a dus la creșterea exponențială a vânzărilor de purificatoare de aer.

Oficialii eMAG au spus pentru WALL-STREET.ro numărul de căutări pentru purificatoare s-a dublat în ultima perioadă, iar în decembrie vânzările au crescut cu 75% față de noiembrie.

Cum funcționează tehnologiile LG Dual Cool

Sistemul de purificare încorporat în modelul DUALCOOL (AP09RT/AP12RT) înlătură microparticulele printr-un proces succesiv de trei etape ce utilizează Senzorul PM1.0, Pulverizatorul de Ioni și Filtrul de Praf Microscopic.

Pentru început, senzorul detectează particulele de praf cu mărimea de până la indexul PM1.0, precum și alte particule dăunătoare din aer. Apoi, pulverizatorul generează peste 5 milioane de ioni negativi, ce se atașează acestor particule. În final, filtrul de praf microscopic, încărcat electric pozitiv, filtrează cu ușurință microparticulele mici încărcate negativ, inclusiv virusuri și bacterii. Folosind principiul sarcinii electrostatice, sistemul LG filtrează și particule minuscule inhalabile (cu dimensiuni de până la indexul PM0.3), ce pot cauza probleme respiratorii.

Calitatea aerului, monitorizată în timp real

Display-ul de Monitorizare a Calității Aerului din unitatea interioară (Indoor Air Quality – IAQ) afișează situația din prezent și progresul procesului de purificare a aerului prin intermediul unor pictograme care își schimbă culoarea tocmai pentru a ilustra puritatea aerului ambiental. Aflat pe panoul frontal al aparatului DUALCOOL, display-ul simplu și în cod de culori indică în timp real calitatea aerului, fie funcția de purificare este activă în acel moment sau nu.

Cald iarna, frig vara

În locuințe sunt recomandate soluțiile de încălzire care nu afectează negativ calitatea aerului; sunt recomandate înlocuirea soluțiilor tehnice învechite de încălzire și folosirea purificatoarelor de aer pentru a îmbunătăți calitatea aerului de la interior. Cea din urmă soluție poate fi utilă atât iarna, cât și vara, ventilația putând fi o problemă atât în mijlocul sezonului de alergii, cât și al celui rece.



În plus, unitățile cu compresor Inverter permit o operare eficientă energetic și, prin comparație cu soluțiile convenționale, răcesc mai rapid aerul vara și îl încălzesc mai rapid în zilele friguroase, fără a emite substanțe ce poluează aerul. Sistemul performant monosplit – compus dintr-o unitate interioară și una exterioară – poate fi folosit pentru a încălzi în condiții de până la -10 grade Celsius, dar poate și ci vara aerul la interior până la temperaturi extreme, de 48 grade Celsius.

Calitatea proastă a aerului din locuințe poate fi extrem de dăunătoare

Conform Agenției Europene de Mediu, calitatea proastă a aerului de la interiorul locuinței poate fi extrem de dăunătoare pentru grupurile vulnerabile precum copiii, bătrânii și cei care au boli cronice cardiovasculare și respiratorii, precum astmul. Un accesoriu util din această perspectivă pentru aparatele de aer condiționat, de exemplu, este filtrul antibacterian, ce înlătură nu doar patogenii, ci și polenul și acarienii din aerul camerei.

Alegerea unui aparat de aer condiționat cu ionizator cu plasmă este, de asemenea, benefică pentru sănătate, ionii emiși de aparat atașându-se particulelor dăunătoare și sterilizand aerul și suprafețele din cameră, totodată eliminând și mirosurile. Aceste funcții ușurează viață celor care suferă de alergii vara și mențîn cea mai ridicată calitate a aerului iarna, în timpul sezonului de gripă, atunci când folosim sistemele de încălzire.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri