Am vorbit cu eMAG, cel mai mare retailer online din tara, pentru a afla cum reactioneaza romanii cand vine vorba de sanatatea lor. Rezultatele sunt graitoare.

Astfel, in ultimul trimestru din 2019 (octombrie – decembrie), numarul de cautari pe “purificatoare de aer” a crescut cu 73%, raportat la aceeasi perioada a anului precedent. De la trimestru la trimestru (octombrie – decembrie vs. iulie – septembrie 2019), cresterea a fost de 98%, deci practic numarul de cautari s-a DUBLAT.

Vanzarile, pe masura

In ce priveste vanzarile, pe categoria purificatoare de aer observam un trend ascendent in decembrie, cand cererea a fost cu 75% mai mare fata de luna noiembrie.

Evolutia vanzarilor continua si in ianuarie, astfel ca, dupa doua saptamani, nivelul vanzarilor a ajuns la nivelul intregii luni octombrie, iar estimarile sunt ca vor creste cu 50-60% fata de luna decembrie.

“Aceasta categorie este in continua ascensiune pe fondul discutiilor generate in jurul poluarii, 80% din comenzi fiind din Bucuresti si judetul Ilfov”, subliniaza reprezentanti ai eMAG.

De ce se intampla acest lucru?

In ultimele luni este activa o platforma care masoara in timp real calitatea aerului in 10 puncte ale Bucurestiului – AerLive.ro.

Astfel, cetatenii pot vedea oricand, inclusiv de pe mobile, nivelul de particule fine pe care le inghit prin respiratie. Microparticulele afecteaza inima, plamanii si sistemul circulator, in general. Un comisar european a estimat ca 23.000 de romani mor, anual, din cauza poluarii.

De exemplu, la ora la care redactam articolul, nivelul poluarii din Bucuresti depaseste consistent limita maxima admisa, in toate zonele monitorizate.

Insa interesul romanilor a fost aprins pe acest subiect cu adevarat atunci cand Gabriela Firea, care in campanie promitea un Bucuresti mult mai curat si mai putin poluat, s-a contrat cu Ministrul Mediului. La un moment dat, vizibil iritata, Gabriela Firea a subliniat ca “daca nu va place in Bucuresti, plecati!” – o declaratie complet deplasata. Ulterior Firea a spus chiar ca se gandeste sa il dea in judecata pe Ministrul Mediului. Aceste contre au facut si inca fac valva.

Tot raul spre un oarecare bine, insa. Urmare a scandalului, oamenii au inceput sa fie mai atenti la ceea ce respira, si dovada stau cautarile si achizitiile de purificatoare de aer. Mai mult, pe grupurile de biciclisti acestia recomanda cu tarie achizitionarea de masti care sa filtreze, partial, microparticulele.

Principalele branduri care produc si vand purificatoare de aer sunt Philips, Xiaomi, Samsung, Sharp sau Daikin.

Sursa foto: Shutterstock.com