Romania primeste certificate de emisii de gaze cu efect de sera intrucat este semnatara a Protocolului de Kyoto, al carui scop este reducerea poluarii. Companiile care primesc certificatele le pot vinde altor producatori de energie care polueaza mai mult decat au estimat. Banii obtinuti din vanzarea certificatelor trebuie investiti exclusiv in tehnologii mai putin poluante.

Guvernul a stabilit, intr-o hotarare, un mecanism prin care producatorilor de energie electrica li se aloca tranzitoriu, cu titlu gratuit, un anumit numar de certificate de emisii de gaze cu efect de sera. Un certificat echivaleaza cu o tona de CO2.

Astfel, 39 de producatori de electricitate din Romania vor primi, gratuit, in perioada 2013-2020, un numar de 71,4 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de sera pe care le pot vinde. Pentru acest an vor fi alocate 17,85 milioane de ceritificate. Potrivit cotatiilor de pe bursa de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, pretul unui certificat este de 4,93 euro.

La cotatia actuala, cele 71,4 milioane de certifiate ar valora 352 milioane de euro. Aproximativ 70% dintre certificate au fost alocate in 2013. Pretul pretul mediu pe certificat a fost de 4,55 euro, astfel ca valoarea acestora s-a ridicat la 81,22 milioane de euro, se arata intr-un raspuns al Departamentului pentru Energie.

Citeste si:

Printre companiile care vor primi certificate se numara OMV Petrom, Romgaz, ELCEN Bucuresti, Dalkia, Complexele Energetice Oltenia si Hunedoara, Vest Energo, Energy Cogeneration Group, Colterm, Enet, Termica Suceava si Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare.

Vor mai primi certificate si CET-urile Arad, Bacau, Govora, Grivita, Iasi si Oradea. Posibilitatea optarii pentru alocarea tranzitorie cu titlu gratuit a acestor certificate este inclusa intr-o directiva europeana din 2009. Pe baza ei, statele membre ale Uniunii Europene pot utiliza certificatele doar pentru sectorul productiei de electricitate, scopul fiind modernizarea unitatilor de productie a electricitatii.

Alocarea tranzitorie a certificatelor mai inseamna ca producatorii de energie sunt exceptati de la tranzactionarea certificatelor prin licitatii, asa cum prevad reglementarile europene. Pe langa Romania, mai beneficiaza de derogarile tranzitorii Bulgaria, Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia si Ungaria.

"Pentru cea de-a treia etapa a schemei, respectiv 1 ianuarie 2013 – 31 decembrie 2020, regula de baza pentru alocarea certificatelor pentru sectorul de producere a energiei electrice va fi achizitionarea integrala a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera prin intermediul licitatiei (cu exceptia celei produse prin utilizarea gazelor de ardere si a derogarilor tranzitorii acordate unor state membre)", conform datelor Ministerului Mediului.
Schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera in cadrul Uniunii Europene s-a aplicat in prima faza pentru perioada 1 ianuarie 2005-31 decembrie 2007, iar a doua etapa s-a derulat in intervalul 2008-2012.