Hidroelectrica nu poate suplini din productia proprie o eventuala inchidere totala a Complexului Energetic Oltenia, din cauza debitelor foarte scazute ale raurilor, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica.

"Comparativ cu anul trecut in aceeasi perioada, debitele raurilor sunt mult mai scazute, insa am intrat in iarna cu rezervele din lacuri mai mari decat cele obligatorii din programul de iarna", a spus Badea.

El a aratat ca, in general, Hidroelectrica este cea care echilibreaza sistemul, insa, in situatia din aceste zile, cand Complexul Energetic Oltenia risca sa fie oprit din lipsa carbunelui, producatorul hidro nu poate suplini intreaga productie a grupurilor pe lignit.

"Nu putem suplini 100% productia de energie la de Complexul Energetic Oltenia, cu debitele de acum. Putem produce maximum 3.500 - 3.800 de MW", a aratat Badea.

Intrebat daca exista riscul sa se ajunga intr-o situatie de criza, oficialul Hidroelectrica a aratat ca, momentan, nu se pune aceasta problema, intrucat se poate importa energie suficienta.

"Insa totul depinde de ce se intampla la Complexul Oltenia. Scenariul de productie zero nu l-a luat nimeni in calcul. Din fericire, prognozele arata ca in urmatoarea perioada debitele vor fi in crestere. Insa vom vedea, pentru ca, de multe ori, prognozele nu s-au adeverit", a mai spus Badea.

Joi, la ora 11:45, consumul de energie al tarii era de 8.662 MW, productia, de 7.248 MW, iar importurile, de 1.414 MW. Hidroelectrica genera 1.351 MW, asigurand 18,5% din totalul productiei.

La 10:45, Complexul Energetic Oltenia produce 1.615 MW, adica 21,95% din productia totala de energie a tarii.

Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), debitul Dunarii va creste in urmatoarele zile, pana la valoarea de 4.300 metri cubi pe secunda, situandu-se sub media multianuala a lunii ianuarie, de 4.950 metri cubi pe secunda.

In ceea ce priveste raurile interioare, debitele se situeaza in general la valori cuprinse intre 30-90% din mediile multianuale lunare si exista formatiuni de gheata in majoritatea bazinelor hidrografice. Prognozele INHGA arata ca, pana la finele saptamanii, debitele medii zilnice vor fi in general stationare si sunt posibile cresteri pe unele rauri mici din vestul, sudul si centrul tarii, ca urmare a precipitatiilor slabe si a topirii zapezii.

Totodata, datele postate pe site-ul Administratiei Apele Romane arata ca gradul de umplere a lacurilor este in acest moment de 50%.

Complexul Energetic Oltenia a inchis in aceasta dimineata un grup la centrala Rovinari, din lipsa carbunelui, arata datele publicate pe site-ul Transelectrica. Aceasta dupa ce, joi dimineata, minerii din cadrul complexului au reluat greva.

Din informatiile AGERPRES, alte doua grupuri de la Complexul Energetic Oltenia au fost pornite in aceasta dimineata, la centralele Isalnita si Turceni, pentru a compensa lipsa productiei din grupul de la Rovinari.

Grupul inchis la Rovinari nu avea posibilitatea de a stoca carbune in centrala. Potrivit Transelectrica, grupul ar trebui repornit pe data de 21 ianuarie.

In prezent, Complexul Energetic Oltenia mai are indisponibile alte trei grupuri. La unul dintre ele, la Rovinari, se efectueaza lucrari de reparatii, un grup de la Turceni nu are licenta de exploatare comerciala si un altul, tot de la Turceni, are sistata investitia de retehnologizare.

Ministrul Energiei, Anton Anton, impreuna cu secretarul de stat, Doru Visan, vor avea joi o noua intalnire cu liderii sindicali din cadrul Complexului Energetic Oltenia, in urma reluarii grevei in carierele CEO.

Discutiile vor avea loc incepand cu ora 12:00 la sediul Prefecturii din Targu Jiu.

La finalul intalnirii, ministrul Anton Anton va sustine o conferinta de presa in care va prezenta concluziile acestor discutii.

CE Oltenia se confrunta de vinerea trecuta cu o greva a minerilor care a dus la sistarea activitatii in toate carierele de lignit. Minerii solicita majorarea salariilor si vouchere de vacanta.

La inceputul acestei saptamani, conducerea societatii arata ca stocurile sunt suficiente pentru o saptamana.

O prima intalnire intre autoritati, reprezentantii grevistilor si conducerea CE Oltenia a avut loc la Bucuresti, in 14 ianuarie, Ministerul Energiei anuntand, ulterior, ca minerii vor primi majorari salariale de 12%, insa numai dupa ce vor incepe negocierile intr-un cadru legal si, respectiv, dupa reluarea programului de lucru in cariere.

Cele cateva mii de angajati ai Complexului Energetic Oltenia care activeaza in cadrul unitatilor miniere au decis, insa, sa continue greva cerand, in principal, cresterea salariilor cu 45% si conditii mai bune de lucru.

Sursa foto: Maxim Burkovskiy / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri