Sectorul serviciilor medicale private s-a dovedit fertil in tranzactii in ultimii patru ani. Chiar si pe timp de criza, am asistat la deal-uri de milioane de euro care au confirmat atractivitatea unui sector ce se intareste pe masura ce sistemul sanitar public devine tot mai slab.

Vrei sa afli mai multe despre tranzactii si piata de fuziuni si achizitii? Participa la Conferinta M&A Outlook de saptamana viitoare! Tot ce trebuie sa faci pentru a participa la conferinta este sa completezi formularul disponibil aici.

In contextul Conferintei M&A Outlook 2012, wall-street.ro a realizat o scurta trecere in revista a celor mai importante tranzactii din sectorul serviciilor medicale private, prezentate cronologic, din 2009 pana in prezent.

• Anul 2009 a marcat o tranzactie record pe piata serviciilor medicale private. In luna noiembrie, SGAM Eastern Europe, fondul privat de investitii al Societe Generale Asset Management, a finalizat achizitionarea a 36,25% din MedLife. Actiunile au fost vandute de familia Marcu, fondatoarea retelei de clinici, dar si de IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, care a ramas actionar minoritar. Valoarea tranzactiei a fost de 20 de milioane de euro.

Vedeta tranzactiilor din 2010 a fost, cu siguranta, CMU. La putin timp dupa tranzactia record inregistrata de MedLife, CMU a anuntat in februarie 2010 ca a finalizat vanzarea unui pachet de 80% din actiuni catre fondul de investitii american Advent International. In urma deal-ului, fondul de investitii 3i Plc, ce detinea 49% din titlurile CMU, a iesit complet din business-ul cu clinici. Fondatorul CMU, medicul Wargha Enayati, a ramas cu 20% din actiunile lantului de clinici.

In iulie 2010, MedLife a facut prima tranzactie dupa intrarea in actionariatul sau a SGAM Eastern Europe. Astfel, furnizorul de servicii medicale a anuntat ca a finalizat preluarea a 80% din Policlinica de Diagnostic Rapid din Brasov. Valoarea deal-ului a fost de peste 3 milioane de euro.

In acelasi an, in septembrie, CMU a bifat o noua premiera pe piata, prin preluarea unui jucator din top 10 - Euroclinic, companie controlata de asiguratorul olandez Eureko. In urma deal-ului estimat la 30 de milioane de euro, CMU si-a adaugat in portofoliu un spital, trei policlinici si un laborator, toate aflate in Capitala. Odata cu aceasta preluare, CMU si Euroclinic si-au schimbat numele in Regina Maria.

Anul 2011 a fost adus o serie de miscari importante pe piata serviciilor de dializa. Ca parte a unei tranzactii internationale, Fresenius a preluat clinicile de dializa Euromedic in ianuarie, ca mai apoi, in iulie, sa primeasca OK-ul de la Consiliul Concurentei pentru a cumpara si lantul Renamed, cu acelasi profil.

In luna februarie, MedLife a anuntat achizitia a 55% din grupul aradean Genesys Medical Clinic, compus dintr-un spital, un ambulatoriu si o farmacie. Valoarea tranzactiei a fost de circa 3 milioane de euro.

MedLife si-a continuat expansiunea in afara Capitalei, prin preluarea maternitatii Eva din Brasov, in cadrul unei investitii de 10 milioane de euro anuntata in septembrie. Suma de 10 milioane de euro a fost impartita intre maternitate si dezvoltarea unui spital multidisciplinar situat in acelasi oras.

Prin achizitia clinicii Promed din Bucuresti, din luna octombrie 2011, Regina Maria si-a facut intrarea pe segmentul serviciilor de fertilizare in vitro. Valorea tranzactiei nu a fost facuta publica.

2011 s-a incheiat cu o alta tranzactie pe segmentul serviciilor de dializa. Compania Diaverum, unul dintre cei mai mari furnizori independenti de servicii de profil la nivel european, a cumparat in decembrie reteaua Clinica Dialmed de la Polisano. Tranzactia, care a vizat noua clinici, a insemnat intrarea Diaverum pe piata locala.

Start timid in 2012. Ce urmeaza?


Anul acesta, gheata a fost sparta de A&D Pharma, cel mai mare grup farmaceutic din Romania. Anima, retea de clinici controlata de A&D Pharma, a anuntat in ianuarie preluarea a peste 70% din cele doua clinici Diagnosis din Capitala.

In 2012, piata de M&A (mergers & acquisitions/ achizitii si fuziuni) va ramane relativ slaba, cu putine tranzactii incheiate efectiv, considera Dan Farcasanu, (foto) director de investitii Resource Partners, companie ce administreaza fonduri de private equity axate pe Polonia si Romania.

„Vedem o revenire abia in 2013, cu conditia ca lucrurile sa se imbunatateasca pe pietele internationale si criza datoriilor suverane sa se stabilizeze. Romania este in continuare perceputa ca o piata-frontiera, expusa la criza din Grecia, iar pe termen scurt apetitul pentru tranzactii va fi redus”, explica Farcasanu.

Directorul de investitii sustine totodata ca este posibil ca piata de profil sa fie stimulata si de decizia unor investitori strategici de a vinde din operatiunile din zona de est, inclusiv Romania.

„Industria serviciilor medicale va ramane unul din putinele sectoare care sa atraga interesul investitorilor privati, atat prin prisma potentialului de crestere, cat si a marjelor relativ ridicate de profitabilitate. Tendinta de consolidare va continua, dar probabil nu intr-un ritm atat de accelerat ca pana acum”, spune Farcasanu.

El estimeaza ca piata locala de servicii medicale private va inregistra, pe termen lung, cresteri anuale de 15-20%. „Sectorul serviciilor medicale va ramane atractiv pentru fonduri datorita unei combinatii de crestere organica, grad de reglementare scazut, rezistenta in fata crizei, marje ridicate. Multiplii ridicati care se platesc pentru sector, lipsa leverage-ului (finantarii dintr-o sursa externa- n.r.) si a unor tinte de dimensiuni semnificative vor genera mai degraba tranzactii de consolidare efectuate de jucatorii existenti, decat noi fonduri care ar intra pe piata prin achizitii directe”, mentioneaza Dan Farcasanu.

Piata serviciilor medicale private era estimata, in 2011, in jurul valorii de 500 de milioane de euro, principalii jucatori fiind MedLife, Regina Maria, Medicover, Romgermed, Medcenter, Sanador, Gral Medical, Hiperdia. Anul trecut au fost deschise noua spitale private, investitiile cifrandu-se la peste 130 de milioane de euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri