Informatiile au fost luate in calcul la elaborarea strategiei Petrom pentru 2021, anuntata marti.

"Consumul de titei si gaze va continua sa creasca si va reprezenta aproximativ 60% din cererea de energie a Romaniei pana in 2021. Cu o pondere curenta a importurilorde 20-30%, relativa independenta energetica a Romaniei este probabil sa scada. Pana in 2030 se estimeaza o crestere a importurilor la 40-50%, ca urmare a cererii mai mari de energie primara si a declinului natural al productiei interne de hidrocarburi", arata compania, intr-un comunicat.

Cu toate acestea, Petrom arata ca Romania are un potential mare de furnizare de energie, care poate fi deblocat cu investitii semnificative, din care, numai pentru deblocarea potentialului de hidrocarburi, sunt necesare 20-35 miliarde de euro pana in 2030, potrivit Mediafax.

Citeste si:

OMV Petrom va investi pana in 2014 intre 800 de milioane de euro si 1,2 miliarde de euro pe an, in special in sectorul de explorare si productie, daca va exista un mediu favorabil investitiilor.

"Petrom intentioneaza sa ramana compania integrata de titei si gaze lider in regiune, cu performanta durabila necesara pentru a sustine cresterea potentiala a segmentului upstream in regiunea de vecinatate a Marii Negre. Credem ca Romania are un potential semnificativ de furnizare de energie, care ii poate reduce dependenta de importuri. Petrom este bine pozitionata pentru a sustine sectorul energetic, contribuind astfel la cresterea economica a Romaniei", a declarat in comunicat Mariana Gheorghe, CEO Petrom.

Compania, cel mai mare producator de titei si gaze din Romania, este detinuta de grupul austriac OMV.