Romania ar putea sa isi asigure independenta energetica cu investitii anuale de 3-4 miliarde euro pana in 2030, asigurate in mare parte de sectorul privat, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, potrivit Mediafax.
"Industria energetica din Romania are un potential deosebit, nu numai de a sigura resursele necesare Romaniei, dar are si potentialul de a fi un factor de crestere economica. In primul rand pentru ca avem un mix de resurse primare potentiale foarte ridicat, de la petrol, gaze, suntem singurul producator in sud-estul Europei, la hidro, la nucleara, la partea de carbune. Nu mai vorbesc de partea de regenerabile, care a inceput acum", a declarat Gheorghe in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.

Ea a aratat ca dependenta fata de importuri va creste in timp la aproximativ 50% din consum, in absenta investitiilor.

"Dependenta de importuri ar putea creste de la circa 20% in 2010 la 50% in anul 2030. Aceasta daca noi nu facem acele investitiile necsare pentru a creste productia locala astfel incat sa ne asiguram o pozitie de independenta strategica energetica. Acest lucru presupune ca de astazi pana in anul 2030 sa investim circa 3-4 miliarde de euro pe an in tot ce inseamna petrol si gaze, toate celelalte industrii, nucleara, hidro si regenerabile, si in eficienta energetica", a afirmat Gheorghe.

Ea a adaugat ca aceste investitii ar urma sa fie finantate in mare parte de sectorul privat, statului revenindu-i partea de infrastructura si ale domenii.

"Acest 3-4 miliarde de euro sunt posibil a fi finantate. Marea parte va fi sectorul privat, dar exista si o parte cum ar fi infrastructura sau alte elemente care sunt de domeniul sectorului de stat", a precizat ea.

OMV Petrom asigura aproape jumatate din productia de gaze la nivel national, respectiv circa 5 miliarde metri cubi anual. Compania este singurulproducator de petrol din tara, cu o productie de 4-5 milioane tone pe an.

Totodata, compania, controlata de grupul austriac OMV, a intrat si pe piata productiei de electricitate. OMV Petrom opereaza o termocentrala pe gaz si un parc eolian.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri