Sefa OMV Petrom: Romania are nevoie de investitii de 3-4 mld. euro pe an pentru independenta energetica

Romania ar putea sa isi asigure independenta energetica cu investitii anuale de 3-4 miliarde euro pana in 2030, asigurate in mare parte de sectorul privat, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, potrivit Mediafax.

"Industria energetica din Romania are un potential deosebit, nu numai de a sigura resursele necesare Romaniei, dar are si potentialul de a fi un factor de crestere economica. In primul rand pentru ca avem un mix de resurse primare potentiale foarte ridicat, de la petrol, gaze, suntem singurul producator in sud-estul Europei, la hidro, la nucleara, la partea de carbune. Nu mai vorbesc de partea de regenerabile, care a inceput acum", a declarat Gheorghe in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.

Ea a aratat ca dependenta fata de importuri va creste in timp la aproximativ 50% din consum, in absenta investitiilor.

"Dependenta de importuri ar putea creste de la circa 20% in 2010 la 50% in anul 2030. Aceasta daca noi nu facem acele investitiile necsare pentru a creste productia locala astfel incat sa ne asiguram o pozitie de independenta strategica energetica. Acest lucru presupune ca de astazi pana in anul 2030 sa investim circa 3-4 miliarde de euro pe an in tot ce inseamna petrol si gaze, toate celelalte industrii, nucleara, hidro si regenerabile, si in eficienta energetica", a afirmat Gheorghe.

Ea a adaugat ca aceste investitii ar urma sa fie finantate in mare parte de sectorul privat, statului revenindu-i partea de infrastructura si ale domenii.

"Acest 3-4 miliarde de euro sunt posibil a fi finantate. Marea parte va fi sectorul privat, dar exista si o parte cum ar fi infrastructura sau alte elemente care sunt de domeniul sectorului de stat", a precizat ea.

OMV Petrom asigura aproape jumatate din productia de gaze la nivel national, respectiv circa 5 miliarde metri cubi anual. Compania este singurulproducator de petrol din tara, cu o productie de 4-5 milioane tone pe an.

Totodata, compania, controlata de grupul austriac OMV, a intrat si pe piata productiei de electricitate. OMV Petrom opereaza o termocentrala pe gaz si un parc eolian.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Primul județ din România unde toate satele sunt racordate la rețeaua electrică
Setari Cookie-uri