Grupul de firme Agricola Bacau a reusit in primul semestru al acestui an sa inregistreze o crestere de 5% a cifrei de afaceri, fata de aceeasi perioada a anului trecut, desi piata s-a confruntat pe de o parte cu o scadere a consumului in perioada viscolelor de la inceput de an, dar si cu preturi nemaiintalnite la materia prima.

Agricola Bacau a atras atentia asupra cresterii preturilor la cerealele din Asia, inca de anul trecut.

„Acum s-au adaugat si cele din Nordul Africii. De asemenea, un impact major il are producerea pe scara din ce in ce mai larga de biodiesel si de bioetanol. Toate aceste elemente afecteaza in mod nefavorabil preturile principalelor resurse din industria noastra, iar amploarea majorarilor de pret o puteti lesne aprecia dupa urmatorul exemplu: anul trecut achizitionam tona de srot de soia cu 400 dolari, anul acesta cu 720 de dolari. In 2010, tona de cereale se achizitiona la un pret mediu de 550 lei, astazi o luam cu aproape 1.200 lei”, a declarat seful Agricola Bacau.

Nu doar majorarile de pret, ci si evolutia cursului valutar afecteaza major afacerile Agricola.

„In contextul în care materiile prime reprezinta principalul element de cost in obtinerea carnii e evident ca scumpirea acestora ne afecteaza marjele si, implicit, profitul”, spune Horoi.

Scumpirea produselor va fi principalul efect al acestei situatii, daca lucrurile nu revin rapid pe un fagas normal.

„Momentan, nu am anuntat cresteri de preturi la produsele Agricola insa, in situatia in care piata resurselor nu ca reveni la normal, mai mult ca sigur vom asista la o crestere de pret”, a declarat Horoi.

Grupul de firme Agricola Bacau a inregistrat o cifra de afaceri de peste 252 mil. lei in primul semestru al anului, cu 5% mai mult fata de cifra de afaceri inregistrata in perioada similara a anului trecut.