27 Iulie 2012

Radu Timis, Cris-Tim: Controlam costurile la sange. Am calcula si gravitatia, daca ar fi posibil



Cresterea preturilor la materie prima, dublata de erodarea leului, face praf profitul producatorilor de mezeluri, iar jucatorii din domeniu sunt la limita supravietuirii, spune Radu Timis, proprietarul Cris-Tim, una dintre cele mai mari companii de profil.

“In ultimul an si jumatate carnea s-a scumpit cu 29%, iar cursul a adus un plus de 10%. Noi am crescut preturile doar cu 20% pentru ca mai mult de atat nu ne-a lasat piata”, a spus omul de afaceri pentru Wall-Street.ro, care a mentionat ca aceasta situatia si avantul euro din ultimele saptamani lasa producatorii fara profit.

“Cursul te lasa fara profit”, spune seful Cris-Tim, companie care face importuri de carne pentru mezeluri.

In aceste conditii, supravietuirea pare a fi cel mai bun termen pentru a caracteriza industria, iar taierile de costuri au revenit din nou in prim plan incluzand scaderi de salarii.

Ce masuri a luat Timis pentru propria companie? “Controlam costurile la sange, am calcula si gravitatia daca am putea. De asemenea, au fost taieri de salarii de 10-20%”, a spus omul de afaceri. El a mentionat ca la nivel de dezvoltare are in plan doar finalizarea investitiilor deja incepute si nu are in plan sa inceapa vreun proiect nou.

Printre investitiile deja incepute se numara o fabrica de lapte si o statie de vinificatie. Compania a anuntat anterior intentia de a lansa pe piata laptele Mandruta si un brand propriu de vin .

In zona de mezeluri, compania va lansa oficial doua game de produse fara E-uri, Vitality si Forzoso.

Posibila scadere a TVA pentru produsele agro-alimentare de baza nu include mezelurile, insa un impact pozitiv ar putea aparea si in aceasta industrie unde circa o treime din materia prima o reprezinta carnea, spune Timis.

Impactul TVA redusa la produsele agro-alimentare de baza va avea insa efecte extrem de pozitive in aceasta ramura a economiei, spune Timis, care a mentionat ca TVA de 24% incuraja evaziunea fiscala in domeniu.

“TVA mare distruge businessul. Reducerea taxei va scadea tentatia de a face evaziune”, adauga seful Cris-Tim.

Anul trecut cifra de afaceri a Cris-Tim a scazut de la 324 mil. lei, la 289 mil. lei, iar profitul a ramas relativ stabil, la 2,9 mil. lei. Fata de 2009, insa, profitul a scazut cu circa 25%. In 2009 compania inregistra un profit de 3,9 mil. lei.

Si Grigore Horoi, seful Agricola Bacau, grup de companii care produce si mezeluri, a declarat recent ca piata de profil s-a contractat in acest an cu 15%.

Legat de costurile materiilor prime pentru cresterea puilor, o alta arie de activitate a Agricola, Horoi a declarat ca preturile aproape s-au dublat in acest an, ceea ce are un impact major asupra profitabilitatii companiei.



Citeste si