Guvernul schimba ordinea in care se vor derula etapele privatizarii Oltchim, astfel ca procedura va incepe prin licitatie cu oferta in plic, in 14 septembrie, urmata, daca va fi cazul, de negociere sau de licitatie cu strigare, si mentioneaza ca orice investitor interesat poate participa, informeaza Mediafax.
"Metoda de privatizare a Oltchim este o metoda combinata: licitatie cu oferta in plic urmata, daca va fi cazul, de negociere sau de licitatie cu strigare dupa regula licitatiei competitive. Criteriul de selectie a ofertantului castigator este cel mai mare pret oferit pe actiune. (...) Procedura de privatizare este in continuare deschisa oricarui potential cumparator interesat, inclusiv unor asocieri sau consortii de investitori", potrivit anuntului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industruie (OPSPI).

Pretul de oferta este de 0,1 lei/actiune, valoarea nominala.

Ministerul Economiei anunta, in luna aprilie, ca privatizarea combinatului va fi una combinata, respectiv negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, urmata de licitatie cu oferta in plic.

Companiile TISE (Rusia), PCC SE (Germania), Pegamont Ploiesti si Aisa Invest din Cluj, firma detinuta de omul de afaceri Stefan Vuza, au depus in luna aprilie oferte neangajante pentru participarea la privatizarea combinatului chimic Oltchim.

Potentialii ofertanti vor depune o garantie de participare la licitatie in valoare de 34,4 milioane de lei.

Plicurile cu documentele de participare la licitatie vor fi deschise in prezenta tuturor ofertantilor in 13 septembrie. Verificarea si analizarea documentelor va fi realizata pana in 14 septembrie, cand se va afisa, la sediul OPSPI, lista ofertantilor acceptati.

Inainte de data licitatiei, respectiv in 10 septembrie, este programata o Adunare Generala a Actionarilor Oltchim, in care va fi discutata propunerea de majorare a capitalul social al Oltchim cu cel mult 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia in actiuni a creantei Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in valoare de 1,12 miliarde lei, si prin emiterea de actiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor minoritari.

Oltchim are un capital social de 34,3 milioane de lei. Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.
Actionarii minoritari vor avea drept de preferinta la subscrierea a 930,7 milioane de actiuni, din totalul de 20,59 miliarde de noi actiuni, proportional co detinerile pe care le au la Oltchim. Noile actiuni vor putea fi cumparate la valoarea nominala, de 0,1 lei, iar titlurile ramase nesubscrise vor fi anulate.

Actiunile Oltchim (OLT) au cazut cu 15%, variatia maxima admisa pentru majoritatea titlurilor de la BVB, dupa anuntul privind privatizarea combinatului chimic.

Brokerii spun ca principalul motiv pentru corectia pretului este determinat de detaliile anuntate joi de Oltchim privind majorarea capitalului social, unde investitorii minoritari trebuie sa participe cu sume ridicate de bani pentru a-si pastra participatiile.

La ora 12:35, titlurile erau in scadere cu 14,95%, la 0,7195 lei, iar operatiunile cumulau 33.000 de lei. Cu aceste titluri au fost realizate doar 16 operatiuni. La cotatia de 0,7195 lei pe actiune, capitalizarea Oltchim este de 247 milioane de lei (54,4 milioane de euro).

Potrivit celor mai recente date, in actionariatul Oltchim se mai regasesc compania PCC SE, inregistrata in Germania. PCC detine 18,32% din actiuni, iar fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, are 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.
In luna martie, Guvernul arata ca potentialul cumparator al Oltchim va trebui insa sa isi asume si o serie de investitii de mediu si retehnologizare, necesarul estimat pentru 2013-2014 fiind de 682,6 milioane euro, la platformele Ramnicu Valcea si Bradu (308,3 milioane euro) si la rafinaria Arpechim (374,2 milioane euro).

Odata cu achizitionarea Arpechim, rafinarie detinuta de OMV Petrom, investitorul ar putea fi insa obligat sa preia si obligatii de mediu ale OMV Petrom, care inca nu sunt cuantificate.

Preluarea Arpechim va fi discutata insa doar dupa privatizarea Oltchim, cumparatorul urmand sa negocieze direct cu OMV Petrom.
"Viitorul actionar majoritar al Oltchim va avea optiunea de a decide cumpararea, de catre Oltchim sau alta entitate, a activelor Arpechim Pitesti, aferente activitatii de rafinare detinute de OMV Petrom, conform termenilor care vor fi conveniti cu acesta", se mai spune in anuntul de privatizare publicat vineri.

Arpechim a fost principalul furnizor de materii prime al Oltchim.

Combinatul chimic a inregistrat pierderi din 2007 pana anul trecut, in valoare totala de 1 miliarde de lei. Ultimul an in care combinatul a avut profit a fost 2006, dar castigul a fost modest.

Oltchim avea la finalul lunii martie datorii de 2,55 miliarde de lei, in principal catre Electrica, banci si AVAS.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri