Chimcomplex, membra a grupului SCR detinut de omul de afaceri Stefan Vuza, va depune o oferta pentru a participa la licitatia privind vanzarea combinatului chimic Oltchim. Omul de afaceri Stefan Vuza a declarat pentru News.ro ca oferta sa depaseste 100 de milioane de euro, insa este interesat doar de ce detine Oltchim la Ramnicu Valcea, fara platforma petrochimica Bradu din cadrul Arpechim Pitesti.

Acesta pregateste totodata investitii cumulate la Oltchim de circa 450 milioane de euro pentru urmatorii ani, in cazul in care va fi declarat castigator. "E clar ca vom depune o oferta pentru Oltchim. Noi am vorbit cu auditorul, se vor intalni cu noi pe 9 septembrie. Noi suntem interesati de tot ce exista la Ramnicu Valcea, fara platforma petrochimica Bradu din cadrul Arpechim Pitesti", a declarat omul de afaceri Stefan Vuza, potrivit News.ro.

Proprietarul Chimcomplex spune ca isi doreste un Oltchim functional, nu il vrea "taiat la fier vechi, cum poate intentioneaza alti investitori". "Dupa parerea noastra, este greu si neproductiv sa imparti Oltchimul in noua pachete. In doua-trei pachete se poate imparti. Daca e vorba de tot ce are Oltchim la Valcea, oferta noastra depaseste 100 de milioane de euro. Dar trebuie sa vedem intai care sunt pachetele scoase la vanzare", a spus Vuza.

El nu a precizat insa detalii despre oferta pe care o va face, pentru ca "este in joc" o licitatie deschisa la care vor participa si alti investitori. Daca ar castiga licitatia, Vuza intentioneaza sa investeasca circa 450 milioane euro la Oltchim, din care 150 milioane de euro in primii doi ani.

"Noi am auditat Oltchimul, am vazut ce este acolo. Intentia noastra este sa continuam productia si investitiile la combinat. Si avem pregatite doua pachete de investitii. Un prim pachet investitional de 22 de masuri care se fac in primul an, de 38 milioane euro, iar al doilea pachet este de 80 de milioane euro. Ultimul, al treilea este de 300 de milioane euro. Primele doua sunt in primii doi ani. Alte 35 de milioane de euro sunt pregatite pentru probleme de mediu", a explicat omul de afaceri.

De altfel, in ultimii trei ani, Chimcomplex a depus trei oferte de cumparare a Oltchim si a purtat mai multe corespondente cu autoritatile responsabile (administratori judiciari, creditori, Ministerul Economiei), in care a aratat ca intarzierea procesului de vanzare a combinatului valcen este in detrimentul tuturor, al vanzatorului, al cumparatorului, dar si al societatii Oltchim.

Oltchim, aflat in insolventa din ianuarie 2013

Combinatul din Ramnicu Valcea, aflat in insolventa din ianuarie 2013, a fost scos la vanzare oficial, pe bucati, prin noua pachete de active. Investitorii pot depune scrisori de interes pentru oricare sau pentru toate pachetele de active pana la 30 septembrie 2016. Avocatul Gheorghe Piperea, unul din administratorii judiciari ai Oltchim, a declarat miercuri pentru News.ro ca exista deja trei investitori seriosi interesati sa achizitioneze cele noua pachete de active scoase la vanzare de autoritati in cazul societatii valcene.

Piperea estimeaza ca pana la sfarsitul anului contractele ar putea fi parafate. Negocierile cu potentialii investitori au fost insa suspendate si vor fi reluate abia dupa verdictul Comisiei Europene in ceea ce priveste investigatia demarata in cazul Oltchim, raspuns care ar putea veni in intervalul 20-25 septembrie. Planul de reorganizare al Oltchim prevede vanzarea combinatului pentru cel putin 307 milioane euro.

La inceputul lunii aprilie a acestui an, Comisia Europeana a anuntat ca a deschis o investigatie aprofundata pentru a verifica daca anularea datoriilor de catre statul roman si continuarea aprovizionarii Oltchim de catre companii de stat, in pofida deteriorarii situatiei financiare a combinatului, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat.

Compania a intrat in insolventa in ianuarie 2013, dupa privatizarea esuata cu Dan Diaconescu din 2012. Statul, care detine 54,8% din actiunile companiei, a mai incercat privatizarea Oltchim, dar fara succes. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu si-a exprimat interesul sa preia compania.

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea (simbol bursier OLT) a realizat un profit net de 18,5 milioane lei (4,1 milioane euro) in primul semestru al acestui an si vanzari de 378,1 milioane lei (84 milioane euro), in crestere cu 4% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

La 30 iunie 2016, Oltchim SA inregistra datorii totale in valoare de 1,35 miliarde lei. Combinatul are in prezent circa 2.000 de salariati. Oltchim este singurul producator din Romania de clor si polieter polioli si exporta aproximativ 70% din productie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri