MFP reevalueaza peste 200 proiecte finantate de la buget

Ministerul Finantelor a identificat 212 proiecte de investitii finantate de la bugetul de stat, in valoare totala de 36 miliarde lei, care nu respecta criteriile de eficienta și vor fi reevaluate pentru realizarea de economii aferente anului viitor, a declarat secretarul de stat Liviu Voinea.

Guvernul a prezentat Fondului Monetar International si Comisiei Europene o prima evaluare a proiectelor de investitii publice, finantate exclusiv de la bugetul de stat, pentru o baza de discutii privind proiectul bugetului pe anul viitor, scrie Mediafax.

"Au fost identificate 212 proiecte care nu indeplinesc cumulativ cinci crtierii de eficienta. Suma totala este de 36 miliarde lei, iar suma ramasa de cheltuit in urmatorii patru ani este de 31 miliarde lei. 50% dintre aceste proiecte inseamna 97% din suma și ne vom concentra pe acestea", a spus Voinea.

Proiectele vor fi analizate din punct de vedere al stadiului contractelor si al posibilitatii reducerii sumele alocate, modificarii contractelor sau stoparii investitiilor la un anumit stadiu.

Potrivit secretarului de stat in Ministerul Finantelor, proiectele identificate au inceput de foarte mult timp, necesita inca mai mult de jumatate din sumele alocate sau gradul de executie pentru prima jumatate a anului este foarte scazut.
Analiza a fost realizata strict pe indicatorii de alocare eficienta a resurselor, nu pe cei de utilitate sociala sau rentabilitate, iar decizia cu privire la fiecare proiect in parte va fi luata in comun cu alte ministere.

Voine a precizat ca procesul de reevaluare va continua cu investitiile finantate de la bugetele locale.

Secretarul de stat a mai precizat ca exista deja acordul organismelor financiare internationale pentru infiintarea in cadrul Ministerului Finantelor a unei unitati specializate de evaluare a investitiilor publice, iar anul viitor orice proiect de investitie publica va trebui sa aiba mai intai aprobarea acestui minister.

Sursa foto: freedigitalphotos.net


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri