In primul semestru din an lantul de librarii Diverta a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 7 milioane de euro, mai mica cu in jurul a doua milioane de euro fata de aceeasi perioada a anului trecut, din cauza reducerii semnificative a numarului de magazine, a afirmat Amalia Buliga, directorul general al retailerului.
Diverta are in prezent o retea de 31 de magazine, comparativ cu 50 in prima jumatate a anului trecut.

In primele cinci luni ale anului, librariile au avut vanzari similare cu cele din 2011, insa perioada de vara a dus la o scadere de circa 15% a afacerilor.

“In vara am fost loviti, vara a fost grea. Cartile sunt ultimele pe lista de cumparaturi”, afirma managerul adaugand ca diminuarea vanzarilor a fost cauzata in special de scaderea traficului.

Cartile aduc 35-38% din business

Cartile inseamna in jur de 35-38% din businessul lantului de librarii, conducerea Diverta estimand ca anul acesta cifra de afaceri va fi de aproximativ 14 milioane de euro. Anul trecut, Pro Express Retail, compania care administreaza Diverta, a avut o cifra de afaceri de 16,5 milioane de euro si un profit net de aproximativ 470.000 de euro.

Pe de alta parte, in jur de 20% din business inseamna vanzarile de produse de papetarie, 15% cele de jucarii, multimedia- 13%, iar cadourile- 13%.

Cel mai bine se vand jucariile

Segmentul care a mers cel mai bine in prima jumatate a anului a fost cel al jucariilor, vanzarile crescand cu circa 8%. Cresteri asemanatoare au fost inregistrate si de carti, in timp ce produsele de papetarie au scazut cu circa 3%, iar cele pentru gaming cu 30%. De altfel, scaderea zonei de gaming a fost influentata in special de reducerea spatiului alocat in magazinele Diverta pentru astfel de echipamente.

Piata de carte (fara vanzarile de carti insotite de diferite ziare si reviste) va fi anul acesta in jurul a 60 de milioane de euro, in scadere cu circa 5% fata de 2011. Aproximativ 5-7% din vanzarile de carte din Romania sunt prin magazine online, conform datelor Diverta.

„Online-ul are potential, dar nu cred ca suntem foarte afectati de acesta”, a afirmat Amalia Buliga in legatura cu felul in care influenteaza internetul vanzarile de carte ale unui retailer clasic precum Diverta.

Pe de alta parte, piata locala de jucarii este estimata la 65 de milioane de euro, in crestere cu circa 3-4% comparativ cu 2011, iar cea de gaming este evaluata la 16-17 milioane de euro.

Au revenit pe Magheru, "bulevardul librariilor"

Diverta are in prezent 31 de magazine cu o suprafata de retail de 12.000 de metri patrati. In jur de 10.000 de metri patrati se afla in centre comerciale, iar restul sunt magazine stradale. De asemenea, opt din magazinele Diverta se afla in Bucuresti.

Libraria deschisa cel mai recent de retailer (foto) se afla pe bulevardul Magheru, din Capitala, artera pe care Buliga o numeste "bulevardul librariilor". Pe acest bulevard se afla librarii precum Sala Dalles, Carturesti, Mihail Sadoveanu sau Carturesti. De altfel, magazinul Diverta Locatia este situat la mai putin de 100 de metri de Carturesti si Adevarul si este paralel cu spatiul detinut de Diverta pana in 2010 in fostul magazin Eva.

Magazinul are 300 de metri patrati, iar investitia a fost de circa 50.000 de euro. Acesta are doua etaje (parter si subsol), iar pana acum a fost amenajat parterul care are o suprafata de circa 130 de metri patrati. Spatiul de la subsol ar urma sa fie deschis pana la finalul anului.

“Estimam pentru primul an vanzari de aproximativ 200.000 de euro pentru suprafata de la parter si de 300.000 de euro daca deschidem si subsolul”, a afirmat Amalia Buliga.

Libraria de pe Magheru este mai mica comparativ cu celelalte unitati ale retailerului, un magazin Diverta avand in medie circa 350 de metri patrati.

Cele mai mari vanzari sunt in Bucuresti Mall si Baneasa

Cel mai mare magazin Diverta se afla in centrul comercial Bucuresti Mall din zona Vitan, acesta avand o suprafata in jurul a 1800 de metri patrati. Alte librarii mari sunt cele din centrele comerciale Plaza Romania si Baneasa Shopping City.

Pe de alte parte, unitatile care inregistreaza cele mai mari vanzari sunt cele din Bucuresti Mall si Baneasa. Libraria din Baneasa are o suprafata de 1100 de metri patrati, insa valoarea medie a unui bon de casa este in jurul a 30 de euro. Comparativ, in libraria din Vitan, unde se afla cea mai mare unitate Diverta, valoarea medie a cumparaturilor este de 17-18 euro.

In prezent, conducerea Diverta este in negocieri pentru a inchiria spatii in alte doua centre comerciale, o locatie fiind in Bucuresti si cealalta in provincie.

Planul de iesire din insolventa

Librariile Diverta sunt detinute de compania Pro Express Retail care este in insolventa din 2010, planul de reorganizare al companiei urmand sa fie incheiat in mai anul viitor. Planul a fost aprobat in iunie 2011, iar administratorul judiciar este Casa de Insolventa Transilvania.

Prima parte a reorganizarii a presupus oferirea de actiuni catre furnizorii principali, acestia primind 1,5% din actiunile Radu Capital Holding, grupul din care face parte lantul de librarii.

Ulterior, compania a platit datorii de 100.000 de euro catre stat si de 20.000 de euro catre angajati.

In ceea ce priveste bancile, are loc o tranzactie in doua etape: deocamdata a fost platita o datorie de 600.000 de euro, a doua etapa avand loc dupa iesirea din insolventa, cand compania va renegocia creditele si dobanzile catre banci.

Cei mai mari creditori ai Diverta sunt Alpha Bank si Piraeus Bank, acestea acordand retelei de librarii credite in valoare de 48,3 milioane de lei, respectiv 3,9 milioane de lei.

Sunt deschisi catre vanzare

Cat despre o posibila vanzare a lantului de librarii, Buliga afirma ca au existat mereu discutii, tatonari, dar nu este nimic in faza de finalizare.

"Suntem deschisi in continuare", mai spune ea.

Pro Express Retail, compania care detine brandul Diverta, a avut anul trecut o cifra de afaceri de circa 16,5 milioane de euro si un profit net de aproximativ 470.000 de euro. In 2010, Pro Express Retail inregistra pierderi nete de 5,6 milioane de euro si afaceri de 22 de milioane de euro.

In prezent pentru librariile Diverta lucreaza in jur de 250 de oameni fata de aproximativ 400, inainte de intrarea in insolventa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri