Euro Insol va analiza competentele salariatilor Hidroelectrica in urmatoarele trei luni si estimeaza ca in urma evaluarii ar putea fi disponibilizati pana la 10% din angajati, a declarat agentiei Mediafax Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar al producatorului de energie.

Euro Insol va analiza competentele salariatilor Hidroelectrica in urmatoarele trei luni si estimeaza ca in urma evaluarii ar putea fi disponibilizati pana la 10% din angajati, a declarat agentiei Mediafax Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar al producatorului de energie.

Euro Insol a anuntat joi ca a initiat un proces de evaluare individuala a competentelor profesionale si manageriale ale salariatilor societatii, care are ca principale obiective redimensionarea organigramei, in special a personalului tehnic, economic, stiintific si administrativ (TESA), in vederea reducerii cheltuielilor de exploatare.

Totodata, Euro Insol a decis deja ca de la 1 octombrie sa inceteze contractele de munca ale celor care au renuntat la dreptul de pensie pentru a se angaja sau au cumulat salariul cu pensia.

Borza a afirmat ca nu poate estima numarul celor care vor pleca din companie de la 1 octombrie, dar a declarat ca in urmatoarele trei luni va avea loc o evaluare a angajatilor la nivelul intregii companii.

"Am pornit de la premisa ca organigrama este destul de stufoasa fata de puterea bugetului", a spus Borza.

Compania are 5.239 de salariati, dintre care 2.023 de angajati (39% din total) reprezinta personalulul TESA, potrivit unui raport privind cauzele insolventei Hidroelectrica, elaborat de Euro Insol.

Intrebat care este numarul de angajati din companie care ar putea fi disponibilizati in urma evaluarii, Borza a raspuns ca este dificil de avansat o cifra, dar ca ar putea fi "undeva spre 10%".

"In octombrie speram sa incheiem un act aditional la contractul colectiv de munca, pentru a-l aseza pe baze sustenabile", a spus reprezentantul Euro Insol.

Borza a afirmat ca in urma negocierilor cu liderii de sindicat pentru acest act aditional, administratorul judificiar intentioneaza sa diminueze sau sa inlature o parte din indemnizatii, prime sau bonificatii. In plus, prin derogare de la contractul colectiv de munca, Euro Insol vrea sa reduca numarul salariilor compensatorii in cazul disponibilizarilor de la 12-48, in prezent, la 2-5.

Potrivit raportului elaborat de Euro Insol, schema de personal a companiei este "supradimensionata", iar nivelul fondului de salarii este "vadit disproportionat" prin raportare la indicatorii economici ai producatorului de electricitate.

Salariul mediu pe angajat in Hidroelectrica este de 1.643 euro, iar salariatii companiei beneficiaza de 70 de tipuri de indemnizatii, prime jubiliare si alte beneficii, care acopera 59% din totalul veniturilor, se mentioneaza in raport.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Companiile de stat nu stiu la ce sa foloseasca banii de pe bursa