De asemenea, ANCOM propune si stabilirea unui nou mecanism de compensare a costului net rezultat in urma desfasurarii acestei activitati, asimilata furnizarii serviciului universal.

Costul net al furnizarii serviciului universal reprezinta pierderile inregistrate de Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) ca urmare a indeplinirii obligatiilor ce ii revin din exercitarea acestei activitati.

Compensarea costului net se va realiza doar la cererea CNPR si va fi finantata prin intermediul unui fond de serviciu universal ce va fi administrat de ANCOM.

CNPR va transmite ANCOM o situatie privind costurile, veniturile si capitalul angajat pentru furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal, certificata de un auditor independent.

In acelasi timp, Posta va avea obligatia de a tine o evidenta contabila separata, in cadrul contabilitatii interne de gestiune, pentru activitatile care au legatura cu furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal.

"ANCOM face ultimul pas catre liberalizarea totala a pietei serviciilor postale prin doua proiecte de decizie, supuse miercuri, 26 septembrie, consultarii publice, care au ca principal obiectiv prelungirea cu un an a calitatii de furnizor de serviciu universal a CNPR, eliminarea dreptului rezervat acesteia de a furniza anumite servicii, precum si stabilirea unui nou mecanism de compensare a eventualelor pierderi inregistrate de CNPR ca urmare a indeplinirii obligatiilor de serviciu universal", se arata intr-un comunicat al institutiei.

CNPR beneficiaza, pana la 31 decembrie 2012, de dreptul exclusiv de a presta servicii postale avand ca obiect trimiteri de corespondenta, indiferent daca livrarea acestora este accelerata sau nu, cu o greutate mai mica de 50 g si pentru care se percepe un tarif mai mic de 2 lei.

De la 1 ianuarie 2013, orice operator postal va avea dreptul de a furniza acest tip de servicii.

Proiectele celor doua decizii ANCOM pot fi consultate pe pagina web a institutiei. Persoanele interesate pot formula si transmite observatii si propuneri pana la 26 octombrie, pe adresa sediului central al autoritatii.

ANCOM este institutia care protejeaza interesele utilizatorilor de comunicatii din Romania, prin promovarea concurentei pe piata de comunicatii, administrarea resurselor limitate, incurajarea investitiilor eficiente in infrastructura si a inovatiei.

Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale.

Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor - 75% si Fondul Proprietatea - 25%.

In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice.