Autoritatea de reglementare in comunicatii, ANCOM, a desemnat din oficiu Posta Romana ca furnizor de serviciu universal in domeniul serviciilor postale, in perioada 1 ianuarie 2014 - 31 decembrie 2018, pentru toate serviciile postale incluse in sfera serviciului universal.

"In urma acestei decizii, Posta Romana va avea obligatia de a furniza aceste servicii pe intreg teritoriul Romaniei, inclusiv in zonele geografice greu accesibile sau cu densitate scazuta a populatiei, acolo unde numarul redus al trimiterilor postale colectate sau distribuite nu justifica prezenta unui furnizor de servicii postale pe principii comerciale", se arata intr-un comunicat al ANCOM.

Totodata, CNPR va avea obligatia de a asigura, in fiecare localitate de pe teritoriul Romaniei, cel putin o colectare de la fiecare punct de acces si cel putin o livrare la fiecare adresa indicata, in fiecare zi lucratoare, minim 5 zile pe saptamana, mai putin in localitatile situate in cazuri si conditii geografice exceptionale, unde frecventa de livrare stabilita de ANCOM este mai redusa.

In plus, CNPR va asigura accesul persoanelor cu dizabilitati la serviciile din sfera serviciului universal pe care are obligatia sa le presteze in conditii echivalente celor de care beneficiaza ceilalti utilizatori.

Tarifele practicate de CNPR pentru prestarea serviciilor postale din sfera serviciului universal trebuie sa fie accesibile, uniforme, transparente, nediscriminatorii si fundamentate in functie de costuri, avandu-se in vedere eficienta economica, asigurarea dreptului de acces la serviciul universal, precum si dezvoltarea retelei postale publice.

Citeste si:
Posta Romana, profit operational, dupa ce a dat afara peste 5.400...
Posta Romana, profit...

"In eventualitatea in care se dovedeste ca furnizarea acestor servicii reprezinta o sarcina injusta pentru Posta Romana, ANCOM poate decide compensarea costului net aferent eventualelor pierderi inregistrate ca urmare a prestarii acestor servicii, compensarea putandu-se realiza doar la cererea CNPR si fiind finantata prin intermediul unui fond de serviciu universal administrat de ANCOM. De asemenea, CNPR va trebui sa elaboreze si sa transmita situatiile financiare separate catre ANCOM, pe baza unui sistem de evidenta contabila separata dezvoltat in cadrul contabilitatii interne de gestiune", se mai spune in comunicat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Setari Cookie-uri