Ponta, chiar pe terenul Petrom: Sunt tentat sa-i critic cand scumpesc benzina, dar ma opresc

Premierul Victor Ponta a afirmat ca atunci cand Petrom majoreaza pretul carburantilor este tentat sa critice compania, dar se opreste imediat pentru ca isi da seama ca Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat si de care depind 25.000 de familii, scrie Mediafax.

"Uneori sunt tentat sa critic Petrom pentru pretul benzinei si astfel sa obtin aplauze efemere, dar ma opresc pentru ca este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat (...), 25.000 de familii au venituri pentru ca au un membru angajat la Petrom", a afirmat Ponta, prezent la ceremonia de inaugurare a termocentralei Petrom de la Brazi.

Ponta a adaugat ca in prima sa vizita externa in calitate de premier a avut la Viena o intalnire cu sefii OMV siPetrom, in care au discutat despre termocentrala de la Brazi.

"Presedintele OMV, Gerhard Roiss, mi-a vorbit cu o lipsa de optimism despre centrala. (...) Cu riscul de a pierde niste voturi, vreau sa multumesc Petrom pentru construirea termocentralei", a continuat Ponta.

Petrom a investit 530 milioane euro in constructia centralei de la Brazi, care va putea acoperi 8-9% din necesarul de energie al Romaniei. Centrala functioneaza pe gaze.

Potrivit lui Ponta, constructia termocentralei Petrom este un semn de competitie pentru ceilalti producatori de energie din Romania.
Guvernul a aprobat recent o hotarare care permite Petrom sa utilizeze, pana in 2014, pentru productia de electricitate in termocentrala doar gaze din productia interna. Intr-o situatia asemanatoare ar fi si compania de stat Romgaz, care detine termocentrala Iernut, unitate care insa este oprita.

Celelalte companii sunt obligate, conform legislatiei in vigoare, sa cumpere gaze si din productia interna, si din import pentru productia de energie.

Redeventele pentru petrol si gaze trebuie renegociate

Premierul Victor Ponta a mai spus ca redeventele pentru petrol si gaze trebuie renegociate, dar o modificare a nivelului acestora nu va fi efectuata mai devreme de 2014.

"Redevenetele trebuie renegociate. Inainte de 2014 nu avem voie sa modificam contractul de privatizare al Petrom. Daca am stat din 2004 pana in 2013, mai putem sta un an", a afirmat Ponta.

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat recent ca OMV Petrom si Guvernul au inceput de cateva luni discutiile privind redeventele pentru petrol si gaze, dar deocamdata sunt analizate doar "principiile" privind impactul unui nou nivel al taxelor asupra companiei si economiei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri