Regimul fiscal trebuie sa avatajeze atat statul, cat si OMV Petrom, iar 2013 va fi un "an al dialogului" cu autoritatile pe aceasta tema, a declarat joi directorul general al companiei, Mariana Gheorghe, intr-o conferinta de presa.
"Va fi un an al dialogului cu autoritatile. Cadrul de reglementare fiscal trebuie sa fie win-win situation. (...) Ne dorim ca rezultatul sa fie optim pentru ambele interese", a spus Gheorghe, citata de agentia Mediafax.

Ea a adaugat ca daca texele sunt prea mari urmarea va fi scaderea investitiilor.

In raportul de prezentare a rezultatelor de anul trecut, Pentrom noteaza ca nu se asteapta pentru anul in curs la un impact financiar substantial din liberalizarea preturilor la gaze si implementarea noilor masuri fiscale.

Premierul Victor Ponta a declarat recent ca Guvernul intentioneaza sa majoreze nivelul redeventelor percepute producatorilor de petrol si gaze mai devreme de anul 2015.

"Este intentia noastra nu doar de a creste redeventele, lucru care este posibil din 2014, dar inclusiv daca gasim o solutie ca aceasta crestere sa se aplice mai repede decat era prevazut in contractul de privatizare (al Petrom - n.r.), dar asta trebuie negociat. Trebuie sa vedem, din punctul de vedere al veniturilor bugetare, care este solutia incepand cu 2014 si cum facem pe de-o parte sa incurajam in continuare investitiile in energie, nu doar ale OMV, ci ale tuturor celorlalte companii, si pe de alta parte sa avem si incasari bugetare pentru a sustine programele economice, sociale si de investitii", a afirmat Ponta la finele lunii ianuarie.

Companiile care produc petrol si gaze naturale platesc in prezent redevente cuprinse 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi. Aceste niveluri ale redeventelor au fost fixate in 2004 si sunt valabile pana in decembrie 2014 inclusiv, fiind stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Incepand cu februarie 2013, Guvernul a introdus un pachet de masuri fiscale care afecteaza producatorii de titei si gaze, impunand o taxa de 60% pe veniturile suplimentare din liberalizarea preturilor la gazele din productia interna, din care se deduc redeventele aferente si investitiile din activitatea de explorare si productie, fara a depati 30% din veniturile aditionale.

In plus, guvernul a introdus, tot din februarie, o taxa de 0,5% pe extractia de titei.

Ambele masuri vor fi in vigoare pana la sfarsitul anului 2014, cand expira regimul actual de taxare pentru titei si gaze.

Petrom a inregistrat anul trecut un profit record, de 3,946 miliarde lei (885,5 milioane euro), in crestere cu 5%, iar vanzarile au urcat cu 16%, la un nou maxim, de 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro), in principal datorita evolutiei pozitive a preturilor produselor petroliere, desi cantitatile comercializate au fost mai mici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri