Pierderile cauzate de seceta in majoritatea sectoarelor agricole sunt in jur de 20%, dar au fost unele culturi unde productia a scazut cu pana la 60%, iar altele n-au fost afectate deloc, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinta Mediafax Talks about Brewing&Agriculture.

"Eu cred ca pierderile in majoritatea sectoarelor sunt undeva in jur de 20% si faptul ca avem 100 de milioane de euro care vin suplimentar reprezinta in jur de 10-15% din bugetul pe care l-a avut ministerul. Oarecum incercam prin aceasta alocare sa compensam pierderile care sunt in agricultura", a spus ministrul, relateaza Mediafax.

El a aratat ca sunt sectoare ale agriculturii care, din cauza secetei, au inregistrat pierderi de pana la 60%, dar sunt si sectoare unde pagubele au fost de 15% sau nu au inregistrat pierderi.

Potrivit ministrului, calitatea vinului din acest an este superioara celei de anul trecut, chiar daca productia a scazut putin fata de anul trecut.

Productia de porumb din acest an totalizeaza circa 4,7 milioane de tone, in scadere cu 60% fata de nivelul de aproximativ 11,7 milioane de tone inregistrat anul trecut, potrivit estimarilor Ministerului Agriculturii.

"Productia de porumb a scazut cu 60% in acest an, dar acestea sunt estimari si n-as vrea sa va dau cifre si sa vorbesc inainte, pentru ca acesta ar influenta preturile", afirma Constantin, la finele lunii septembrie.

Agricultura are o pondere de 6-7% in PIB.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
ING Bank a inrautatit estimarea de crestere economica pentru 2015