Austrian Post Group, compania nationala de servicii postale din Austria, si-a majorat cota la Postmaster Bucuresti de la 26% la 100%, preluand participatiile detinute de trei persoane fizice.
"Preluarea integrala a Postmaster a avut ca scop o mai buna prezenta a Austrian Post la momentul liberalizarii pietei postale din Romania, la 1 ianuarie 2013. Vrem sa profitam de acest moment", a declarat Adreas Dragosits (foto), vicepresedinte Austrian Post, potrivit Mediafax.

Partile nu au anuntat valoarea tranzactiei.

Operatiunea nu a fost inregistrata la Registrul Comertului, unde figureaza in continuare ca asociati ai Postmaster SRL Mihai Balaj si Mihai Preotescu (fiecare cate 14,8% din capital), Radu Constantin Potolea - 44,4% si Austrian Post Group - 26%.

Operatorul national postal din Austria a intrat in actionariatul Postmaster in octombrie 2011.

"Conform intelegerii cu fostii actionari, nu vom dezvalui valoarea celor doua tranzactii. Actele privind tranzactia au fost semnate la inceputul acestei luni si urmeaza ca in cateva zile sa se incheie si inregistrarea noii structuri a actionariatului la Registrul Comertului", a spus Dragosits.

Intrebat daca Austrian Post este interesata sa devina investitor strategic la Posta Romana, Dragosits a spus ca nu exista nicio intentie in acest sens.

"Astfel de zvonuri am auzit si in Romania si pe alte piete pe care activam. Austria Post nu intentioneaza sa devina investitor strategic la Posta Romana. Daca va uitati pe pietele externe unde activeaza Austrian Post veti observa ca noi am intrat prin achizitionarea unui operator postal privat, asa cum s-a intamplat de altfel si in Romania", a spus el.

Dragosits a aratat ca asteapta ca autoritatea de reglementare in comunicatii din Romania, ANCOM, sa adopte actul normativ care va reglementa liberalizarea pietei postale la 1 ianuarie 2013.

"Suntem in contact cu ANCOM, dar pana in prezent nu exista o versiune finala a proiectului de lege care va reglementa liebralizarea pietei postale, in conditiile in care mai este putin timp pana la 1 ianuarie 2013 si vor avea loc si alegeri in decembrie. Speram sa se incheie acest proces cat mai repede pentru a avea timp sa ne pregatim cat mai bine pentru acest moment", a spus vicepresedintele Austrian Post.

Postmaster a fost infiintata in 2007 si, pentru acest an, afacerile operatorului postal au fost estimate la 11 milioane de euro, in crestere cu peste 10% fata de 2011.

Pana la 31 decembrie 2012, Compania Nationala Posta Romana are dreptul exclusiv de a presta servicii postale avand ca obiect trimiteri de corespondenta, indiferent daca livrarea acestora este accelerata sau nu, cu o greutate mai mica de 50 g si pentru care se percepe un tarif mai mic de 2 lei, constand in colectarea, sortarea, transportul si livrarea trimiterilor de corespondenta interne si distribuirea trimiterilor de corespondenta expediate din afara teritoriului Romaniei catre o adresa aflata pe teritoriul acesteia.

Prezent la eveniment, unul dintre fostii asociati ai Postmaster, Mihai Balaj, a declarat ca societatea a investit un milion de euro in dotarea companiei cu diverse utiljae si echipamente specifice activitatii postale.

"Investitiile vor continua in 2013. Asa cum am mai aunutat, afacerile Postmaster vor depasi 11 milioane de euro in acest an si vrem ca in 2013 cresterea veniturilor sa se situeze in zona a doua cifre", a spus Balaj.

Anul trecut, piata serviciilor postale a crescut cu 5,2%, la 1,53 miliarde de lei, pe fondul avansului trimiterilor postale cu 28% fata de 2010, la 527,3 milioane lei, potrivit datelor ANCOM.

Din numarul total de trimiteri procesate in 2011, Posta Romana a prelucrat 79%, ajungand la 418,71 milioane de trimiteri, in timp ce furnizorii privati au raportat 108,57 milioane, realizand o crestere de aproape 30% fata de anul 2010.

Cu 23.400 angajati, Austrian Post este liderul pietei de corespondenta si servicii de coletarie din Austria. Operatorul este structurat in doua divizii: Mail&Branch Network si Parcel&Logistics si este prezent in peste zece piete europene, generand mai mult de 30% din cifra sa de afaceri din strainatate.

In 2011, cifra de afaceri Austrian Post a crescut cu 4,2%, la 2,35 miliarde de euro, in timp ce EBITDA s-a plasat la 283 milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri