"In discutiile cu FMI s-au abordat probleme de fond. Ei s-au referit la lentoarea cadrului legislativ pentru privatizarea managementului, se vedea clar ca au o deficinta in a intelege ca sunt etape clare privind pasii de urmat, de lansare a anuntului, de gasire a firmei de headhunting etc. Dorinta lor e o treaba asa, de zvac, in trei saptamani sa se intample", a afirmat Traicu intr-o conferinta de presa, citat de Mediafax.

Ministerul Economiei a anuntat marti ca va relua procesul de selectie a managementului privat la companiile de stat din portofoliul institutiei, suspendat in vara odata cu incetarea contractului cu firma Pedersen & Partners. Autoritatile s-au angajat fata de FMI sa instituie pana la finele anului management privat la mai multe companii de stat.

Traicu a adaugat ca "in rest, in cea mai mare parte", angajamentele statului asumate fata de FMI in privinta sectorului energetic au fost indeplinite, iar misiunea de evaluare finala va avea loc dupa 15 ianuarie, la o data care va fi "probabil" convenita de Ministerul Finantelor Publice.

Printre companiile care urmau sa aiba conducere profesionista se numara si Hidroelectrica, dar procedura a fost amanata intrucat producatorul de electricitate a intrat in insolventa, in luna iunie.

Citeste si:

In septembrie 2011 Guvernul si FMI au convenit sa numeasca manageri privati la 15 companii de stat, in 2011 si 2012, la companiile Posta Romana, Tarom, CFR Marfa, Electrificare CFR, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm si Oltchim.

Pentru selectarea managerilor profesionisti, Ministerul Economiei a incheiat in octombrie 2011 un acord cu firma de recrutare Pedersen & Partners.

In 31 mai 2012 contractul dintre cele doua parti a incetat "in conditii amiabile". Pedersen & Partners anunta in luna iunie ca acordul a incetat din cauza intentiei Ministerului Economiei de a derula procesul printr-o alta modalitate decat cea prevazuta la semnarea contractului.

Ministerul Economiei anunta in luna iulie ca a inceput procedura de selectare a consultantilor care vor recruta manageri profesionisti pentru 47 de companii de stat si ca vrea astfel sa implice tehnocratii in "administrarea bogatiei nationale".