„Ineficienta companiilor de stat este cel mai mare obstacol in calea competitivitatii Romaniei si pune o presiune mai mare pe finantele publice. Ne dorim ca in acest an sa vedem numiri de echipe competente si profesioniste la conducerea intreprinderilor de stat, cu manageri capabili sa le transforme in exemple de succes”, a declarat ambasadorul britanic, in cadrul unui eveniment prin care s-au marcat doi ani de la listarea Fondului Proprietatea pe Bursa.

In acelasi timp, managerul FP a subliniat ca doar trei din cele mai importante 20 de companii de stat pe care Fondul le are in portofoliu au in prezent un consiliu de administratie independent: Posta Romana, CN Administratia Porturilor Maritime si CN Administratia Canalelor Navigabile.

„De asemenea, nu putem sa vorbim de un management cu adevarat profesionist la niciuna dintre aceste companii. In cel mai bun caz putem pune niste semne de intrebare in cazul unor societati unde s-au desfasurat procese de selectie ale managerilor, procese care nu au urmarit insa niste standarde de evaluare adevarate”, spune Greg Konieczny.

Polonezul i-a raspuns si ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, care cu o zi in urma afirmase ca FP poate "poate sa critice ce vrea si cat vrea", referitor la numirea lui Laureniu Ciurel (fost vicepresedinte PSD Gorj) la sefia CE Oltenia.

„Este o declaratie care ma intristeaza. In primul rand as vrea sa-l incurajez pe ministru sa se familiarizeze cu acest cod de guvernanta corporativa. Noi, managerii, avem respect pentru toti actionarii nostri si l-as incuraja si pe ministru sa respecte ceilalti actionari", a declarat Konieczny.

Numirea lui Ciurel este cel mai recent exemplu in care statul desemneaza asa-zisi „manageri privati” si independenti la companiile pe care le controleaza. El a fost selectat de o firma de recrutare angajata de Ministerul Economiei sa caute sef profesionist pentru Complexul Energetic Oltenia. Acesta ce isi daduse demisia din PSD chiar toamna trecuta pentru a putea ocupa functia de director si pentru a-si depune mai apoi dosarul de manager privat.

Cum ramane cu eficienta managementului Fondului Proprietatea?

In ceea ce priveste eficienta managementului FP in ultimii doi ani, Greg Konieczny s-a limitat sa arate ca majoritatea demersurile pentru cresterea valorii companiei au fost blocate in instantele de judecata romanesti sau de anumite decizii ale statului, precum amanarea privatizarilor. Intrebat ce isi reproseaza in acest interval de timp, seful Fondului Proprietatea a evitat sa ofera un raspuns concret.