22 Noiembrie 2012

OMV ofera detalii despre comoara din Marea Neagra



Grupul austriac OMV va continua anul viitor forarile in perimetrele de petrol si gaze din Marea Neagra, in incercarea de a gasi noi zacaminte de hidrocarburi, a declarat directorul responsabil de explorare si productie in companie, Jaap Huijskes, potrivit Mediafax.

"Anul viitor vor urma noi forari in Marea Neagra", a spus Huijskes intr-o conferinta de presa la Londra.

OMV Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania au anuntat in februarie o descoperire semnificativa de gaze la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.

Operatiunile de foraj derulate de cele doua companii in Marea Neagra au inceput la sfarsitul anului trecut.

Romania consuma anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze, cantitate asigurata in proportie de 80% din productia interna.

OMV are in concesiune in Marea Neagra blocul Neptun si alte doua perimetre in apele Ucrainei si Bulgariei.

Huijskes a adaugat ca productia in perimetrul din apele bulgaresti nu va incepe mai devreme de deceniul urmator.

ExxonMobil Exploration and Production Romania pregateste pentru urmatorii doi ani investitii de peste 1,2 miliarde de dolari in foraj petrolier si lucrari adiacente in Marea Neagra.

Extractia de gaze in Marea Neagra este preconizata pentru sfarsitul deceniului, iar exploatarea zacamantului, estimata pentru o perioada de 10 ani, ar putea asigura independenta energetica a Romaniei in privinta gazelor naturale.
Guvernul roman vrea ca gazele din Marea Neagra sa fie consumate local Guvernul roman doreste ca gazele pe care OMV le-ar putea extrage din Marea Neagra sa fie vandute in primul rand pe piata romaneasca, pentru a inlocui importurile, dar totul depinde de pret si de sistemul de taxare, spune un reprezentant al grupului austriac.

"Statul roman vrea ca gazul din Marea Neagra sa fie vandut pe piata locala, dar depinde de pret. Daca pretul nu ve convine, nu dezvoltam zacamintele", a mai spus Jaap Huijskes.



Citeste si