23 Noiembrie 2012

TOP: tehnologii "la moda" pentru agricultura in 2013



Tehnologiile pe care fermierii romani le vor avea la dispozitie in anul 2013 bifeaza doua avantaje: un control mai mare asupra recoltelor si atentia fata de mediu, prin consum mic si eliminarea noxelor, considera Razvan Petcu, directorul de vanzari al producatorului de utilaje agricole Biso Romania.

Recoltare cu 30% mai eficienta cu headere de aluminiu de 14 m

O tehnologie noua pe piata mondiala a echipamentelor agricole, pregatita pentru fermieri in 2013, este headerul de 14 m. Baza proiectului este intentia si dorinta de productivitate amplificata a fiecarei combine in parte si anume o capacitate de recoltare cat mai mare, cu un header cat mai mare. Utilizarea unui astfel de header, cu o greutate net egala cu un header normal de 9 m, implica nu numai o capacitate mai mare de recoltare, dar si alimentarea uniforma cu materie prima a combinei, in asa fel incat aceasta din urma functioneaza in mod normal, fara a avea suturi de turatie sau derivari mari de batere a cerealelor.

"Cu alte cuvinte, o recolta de calitate, cu minimizarea pierderilor. Ceea ce, pentru managementul eficient al fermelor agricole, este un mare pas inainte. Tehnologia propriu-zisa consta in performantele crescute cu 25-30% de recoltare a combinei, consumul mai mic de combustibil, o calitate mai buna a produsului finit si un procent de 10 -15% de rapita recuperata in timpul recoltarii, in cazul dat", spune Petcu.

Tractoare cu motoare prietenoase cu motoare care consuma mai putin

2013 va sta, si in agricultura, sub semnul solutiilor dedicate atentiei fata de mediu. "Astfel ca vom vedea si pe campiile din Romania tot mai multe tractoare cu motoare cu reductie catalitica selectiva. Aceste tipuri de motoare presupun un consum cu 15% mai mic de combustibil", a mai spus Petcu.

Noi tehnologii de pregatire a solului

Noile tehnologii de pregatire a solului vor fi obligatorii, in 2013, pentru fermele moderne, pentru ca le ajuta sa minimizeze riscurile la care natura expune permanent agricultura. Printre acestea se numara accesorii pentru pluguri, utilaje de pregatire a patului germinativ, utilaje de dezmiristit si semanatori in sol semipregatit si direct in miriste, spune Petcu.



Echipamente auxiliare pentru pluguri

In agricultura, un sol bine pregatit este o asigurare pentru o recolta buna. Pentru a obtine acest lucru, fermierii pot atasa la orice tip de plug un echipament auxiliar pentru pluguri, care ajuta orice marca de plug sa lase in urma sa un sol bine aranjat si pregatit pentru semanat. Astfel de echipamente auxiliare pot actiona pe toata latimea de lucru.

"Pe piata exista produse de acest tip ale caror organe active disponibile de echipamentul auxiliar pot actiona in doua modalitati total diferite, in conditii total diferite. In cazul unui sol uscat, echipamentul poate sparge bolovanii rezultati in urma aratului, prin taierea lor cu ajutorul lamelor. In cazul in care lucram intr-un sol umed, rezultatul final este aranjarea brazdelor de dupa arat", mai spune Petcu.





Citeste si