“Imaginati-va ca una din colegele voastre ajunge intr-o intalnire cu fata palida si ochii incercanati pentru ca nu poarta deloc machiaj. Nu ar lasa o impresie prea buna. Pe de alta parte, exista femei care stapanesc tehnicile generale de make-up si isi realizeaza sau verifica machiajul corect, in lumina naturala; insa atunci cand ajung in lumina artificiala a neonului, acesta se modifica complet, accentuand imperfectiunile. Sunt aspecte pe care multe femei le ignora, dar care au un impact seminificativ asupra imaginii noastre,” spune Dana Argesan.

Wall-Street.ro: De ce ati hotarat sa deveniti antreprenor?
Dana Argesan: Orientarea catre antreprenoriat nu este o noutate pentru mine. Incepand cu anul 2002, de cand am devenit administratorul firmei mele si mai apoi freelancer, pot spune ca a inceput cariera mea antreprenoriala. Din aceasta postura imi era mai usor sa colaborez mai eficient cu clientii mei si aici ma refer si la colaborarile mele cu designeri, fotografi, reviste de moda, artisti si vedete. Ulterior, dezvoltand acest business am inceput sa iau asistenti in training, pe care sa-i invat nu numai arta machiajului, ci sa-i si introduc in industria de beauty, foarte putin accesibila incepatorilor.
Infiintarea scolii Visio Automake-up, aceasta decizie a venit ca o evolutie fireasca a carierei mele. Numele pe care mi l-am facut in acest domeniu si experienta de 12 ani pe care o am in spate cred ca vin sa sustina acest lucru.

WS: De ce ati ales sa lansati o afacere in domeniul make-up-ului?
D.A.: Domeniul make-up-ului a fost cea mai fireasca alegere, avand in vedere experienta pe care am acumulat-o in toti acesti ani, ajungand sa cunosc secretele industriei. Mai mult, am observat in piata existenta unei nevoi din partea doamnelor pentru o scoala de auto-machiaj. De multe ori, atunci cand machiam clientele pentru diferite evenimente, acestea imi marturiseau ca si-ar dori invete cum sa se machieze corect si adaptat mediului in care activeaza, in fiecare zi, nu doar la evenimente speciale. Comparand cu industria de make-up din strainatate, mi-am dat seama ca pe piata romaneasca exista numeroase scoli de machiaj care pregatesc viitori make-up artisti, dar niciuna nu se adreseaza femeilor care doresc sa invete cum sa se machieze pe ele insele. Iar faptul ca anumite companii apelau deja la serviciile mele pentru programe de teambuilding adresate doamnelor, mi-a confirmat ca era momentul oportun pentru introducerea workshop-urilor adresate segmentului corporate, cererea existand in randul companiilor romanesti.

WS: Care a fost investitia initiala in aceasta afacere si in ce au fost investiti banii?
D.A.: Investitia in scoala de machiaj se ridica la ordinul miilor de euro, insa nu poate fi privita ca o investitie singulara. Practic, investitiile financiare au inceput in urma cu 12 ani cand am inceput sa ma specializez in arta machiajului. Si aici ma refer la costurile pentru training-uri si “private tuitions” cu adevarati guru ai make-up-ului care m-au ajutat sa construiesc acele “up-skills” ce stau in spatele scolii Visio Automake-up. Consider ca in meseria mea, ca in orice meserie de altfel, pentru a fi un adevarat profesionist este necesar sa te specializezi constant si sa fii intotdeauna conectat la ultimele noutati si la tendintele din afara. Pe langa instruirea personala, am investit si in design-ul salii de curs care vine sa intregeasca conceptul scolii. Studioul Visio este decorat in stil minimalist, dar elegant. M-am ocupat personal de alegerea meselor de machiaj din lemn, a oglinzilor generoase si a taburetilor rotunzi. In final, trebuie sa investesc constant in produsele si accesoriile de machiaj pe care le folosesc doamnele la curs si care intra deja la capitolul consumabile.

WS: De unde ati avut suma necesara pentru a lansa aceasta afacere?
D.A.: Practic cu succes meseria de make-up artist, fara a avea suportul vreunui fond European sau orice alt tip de sponsorizare.

WS: Cate persoane lucreaza in prezent pentru scoala Visio Automake-up? Este usor/dificil sa gasiti angajatii potriviti?
D.A.: Toate cursurile de auto-machiaj, fie ele adresate persoanelor fizice, fie companiilor, sunt tinute in totalitate de mine. Am nevoie insa si de asistente care sa ma ajute cu produsele si ustensilele de machiaj, astfel incat cursurile sa aiba o desfasurare fluida, insa ele nu sunt angajati permanenti. As spune ca imi este destul de usor sa imi gasesc ajutoarele pentru ca pe perioada in care lucrez cu ele, le am in mentorship. De aceea, le acord si foarte multa incredere pentru ca isi formeaza mana sub indrumarea mea. Consider ca este un avantaj si pentru ele deoarece patrund mai usor in aceasta industrie, cunosc oameni si pot “fura” cate ceva si din meseria de antreprenor in domeniul machiajului.

WS: Ce cifra de afaceri estimezi pentru primul an de activitate?
D.A.: Cifra totala de afaceri este 50.000 euro, provenita din cursuri si workshop-uri .

WS: Cifra de afaceri este compusa doar din contractele cu partea corporate sau realizati venituri si de la clientii individuali?
D.A.: Visio Automake-up ofera 2 tipuri de servicii: cursurile adresate persoanelor fizice, “Visio.Learn to apply make-up like a make-up artist” si cele adresate segmentului corporate, “Visio. Make-up Workshops”. Cifra de afaceri este compusa din veniturile generate de aceste 2 tipuri de servicii pe care le ofer prin intermediul scolii. Colaborarile pe care le am pe diverse proiecte din industria de beauty si fashion nu intra sub incidenta scolii de auto-machiaj.

Citeste si:

WS: Care a fost cel mai dificil moment in dezvoltarea acestei afaceri?
D.A.: Ca artist, primul aspect de care te lovesti atunci cand intri intr-un nou business este timpul. Acesta trebuie gestionat cu mai multa responsabilitate pentru a nu fi in detrimentul laturii mele creative si pentru a nu ma forta sa renunt la lucrurile care imi hranesc creativitatea si care ma inspira din moda, fotografie, arta, cultura etc.
In afara acestui aspect, m-am lovit de calcule de performanta si eficientizare pentru a gasi un echilibru necesar functionarii pe termen lung. Perioada de proiectare, executie si amenajare a fost de aproape un an.

WS:. Care sunt planurile de dezvoltare pentru urmatorii 2-3 ani?
D.A.: Ma astept la un real succes, in primul rand pentru ca nu mai exista un astfel de serviciu in Romania . Practic, prin intermediul Visio Automake-up, voi umple un gol care incepe sa fie constientizat in piata. Cred ca exista o nevoie de diversificare a workshop-urilor pentru corporatii si am primit confirmarea ca piata este pregatita pentru asa ceva.
De cand am lansat scoala de automake-up in septembrie pana in prezent, am primit un feedback pozitiv de la clientele mele. Imi doresc ca business-ul meu sa se dezvolte si mai mult in viitor, sa cunosc cat mai multe doamne pe care sa le ajut sa isi descopere si sa-si puna in evidenta frumusetea. Prin stapanirea tehnicii corecte de make-up care li se potriveste, le ofer doamnelor ocazia de a se exprima liber in fata oglinzii, mizand pe caracter si personalitate, dar mai ales pe imaginatie. Mai mult decat atat, prin intermediul acestei scoli, mi-as dori ca doamnele, si nu numai, sa inteleaga importanta crearii unei imagini personale corecte si influenta pe care o poate avea machiajul asupra primei impresii, mai ales in mediul de business, in reusita unei afaceri.

WS: In ce investiti cei mai multi bani?
D.A.: Cum povesteam si mai devreme, investesc in mod constant in traininguri de specializare pentru a ramane la curent cu cele mai noi tehnici si tendinte din domeniu si, astfel, pot oferi clientilor mei servicii de cea mai buna calitate. In afara de aceste training-uri, investesc destul de mult si in produsele de machiaj si kit-ul cu accesorii deoarece lucrez exclusiv cu produse profesionale.

WS: Cat costa un curs si cate persoane pot participa?
D.A.: Daca vorbim de “Visio. Learn to apply make-up like a make-up artist”, adresat persoanelor fizice, exista posibilitatea optarii pentru 2 module: “Machiajul de zi” sau “Machiajul de seara”. Achizitionate individual, fiecare modul costa 160 euro, insa avem si un pachet care le cuprinde pe amandoua in valoare de 300 euro. Un modul dureaza aproximativ 6-7 ore, iar grupa este formata din 6 persoane.
Referitor la cursul adresat segmentului corporate, “Visio. Make-up Workshops”, exista posibilitatea optarii de la unul pana la sase module, fiecare avand o durata de 45 de minute. In functie de numarul de persoane participante, costurile incep de la 100 euro/modul/persoana pentru 10-25 de persoane, aplicandu-se reduceri de 5%, 10%, 15% cu cat numarul participantilor este mai mare. In plus, exista posibilitatea de a alege un pachet complet ce cuprinde coffee breaks sau o noapte de cazare.

Recompensarea angajatelor in acest mod reprezinta un castig atat pentru companie, cat si pentru acestea. Pe de-o parte, in urma acestui curs, doamnele vor sti cum sa-si construiasca in mod corect imaginea, deci, vor asigura la randul lor o imagine impecabila companiei pe care o reprezinta. De cealalta parte, in plan personal, se vor simti mai increzatoare in ele insele, apreciate si, implicit, vor fi motivate sa dea tot ce e mai bun pentru a nu dezamagi.

Dana Argesan a inceput sa studieze arta machiajului in 1999 la Paris, Londra si Hong Kong. Pana in 2006, a fost make-up artist oficial L’Oreal, intre 2001 si 2007 a fost make-up artistul oficial al Festivalului de Film de la Cannes, iar in perioada 2008-2009 a colaborat cu Festivalul de Advertising Cannes Lions. In prezent, Dana Argesan este make-up artist independent si detine prima scoala de auto-machiaj din Romania, Visio Automake-up.

Companii precum Coca-Cola, Nestle, Renault, Novotel, Anchor Group, lantul hotelier Residence sau grupul de comunicare Millenium People, au folosit serviciile Danei Argesan pentru programe de teambuilding, personalizate pentru stilul de viata al femeilor.