CFR Calatori va organiza luni, la Bursa Romana de Marfuri, o noua procedura pentru achizitia de motorina Euro 5, estimand ca va plati 19,9 milioane lei pentru 5.000 de tone de motorina, cantitate reprezentand circa 10% din consumul anual de carburanti al companiei.

"Procedura (...) se va finaliza cu incheierea unui contract de furnizare a unei cantitati de 5 000 tone motorina, de la data atribuirii acestuia si pana la data de 31 decembrie 2012", se arata intr-un comunicat al companiei, relateaza Mediafax.

Valoarea estimata a contractului nu include TVA si acciza, care se va adauga valorii estimate conform prevederilor Codului Fiscal. Criteriul de atribuire este pretul cel mai scazut, iar sursa de finantare este asigurata din fonduri proprii.

"Stocurile din depozitele CFR Calatori impreuna cu cantitațile de motorina imprumutate de la rezerva de stat, in baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului, asigura derularea activitatii in conditii optime de siguranta si confort, pentru perioada urmatoare", se spune in comunicat.

CFR Calatori este unul dintre marii utilizatori de produse petroliere, cu un consum anual estimat de aproximativ 53.000 tone. Compania precizeaza ca are in pregatire achizitiile anuale de combustibil pentru 2013 si ca va relua procedurile de achizitie in prima jumatate a lunii decembrie.

Guvernul a aprobat marti scoaterea din rezerva a doar 2.000 tone motorina pentru CFR Calatori, pentru functionarea transportului feroviar de calatori pe timp de iarna, desi ministerul de resort a prezentat public o cerere pentru o cantitate de zece ori mai mare, aratand ca altfel asigurarea acestui serviciu este in pericol.

In proiectul de ordonanta prezentat public in urma cu o saptamana, Ministerul Transporturilor explica insa ca este nevoie ca din rezerva de stat sa fie scoasa in favoarea CFR Calatori, cu titlu de imprumut pana la 31 octombrie 2013, o cantitate de 20 000 tone motorina pentru motoare diesel si 500 tone combustibil lichid usor pentru centrale termice, avertizand ca neluarea acestor masuri pune in pericol asigurarea transportului feroviar de calatori in perioada urmatoare.

Ministerul explica faptul ca CFR Calatori intampina greutati deosebite in achizitionarea de combustibil pentru motoarele diesel, intrucat, pe de-o parte, la licitatiile pentru achizitia de motorina organizate la Bursa Romana de Marfuri nu se prezinta ofertanti, iar, pe de alta parte, asigurarea transportului feroviar de calatori pe timp de iarna determina cresterea consumurilor medii zilnice si lunare de combustibili, cu influente negative asupra pretului de cost al transportului.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Directorul CFR a fost revocat din functie. Cuc s-a aratat nemultumit