Un raport al Departamentului pentru Lupta Antifrauda arata ca Nelu Iordache si compania Romstrade au deturnat 6 milioane de euro din fondurile europene destinate constructiei autostrazii Nadlac-Arad, Iordache utilizand 2 milioane de euro pentru achizitionarea unui avion Boeing 737.
Tot din banii pentru autostrada un asociat al lui Iordache ar fi cumparat terenuri in localitatea Adunatii Copaceni unde dorea sa realizeze un aeroport, scrie Gandul citat de Mediafax.

DLAF sustine ca aceste cheltuieli nu puteau fi realizate legal deoarece nu aveau legatura cu constructia autostrazii.

Dosarul DNA in care Nelu Iordache este cercetat pentru deturnare de fonduri europene a pornit de la o sesizare a Oficiul European de Lupta Antifrauda - OLAF, care la randu-i a fost sesizat de catre Monteadriano - Engenharia e Construcao SA Portugalia. Aceasta companie este asociata cu Romstrade intr-un contract de 115,8 milioane euro, finantat din bani europeni, pentru constructia autostrazii Nadlac-Arad.

Compania portugheza a sesizat OLAF ca Romstrade, liderul asocierii in contractul cu Compania de Autostrazi, nu i-a platit lucrarile efectuate. De altfel, presa a relatat ca pe santierul autostrazii muncitorii au protestat deoarece Romstrade nu le platea salariile.

OLAF a transmis sesizarea catre Departamentului pentru Lupta Antifrauda - DLAF, care a investigat acuzatiile si a decoperit ca Romstrade ar fi deturnat 6 milioane de euro din contractul pentru constructia Nadlac-Arad. La randul sau, DLAF a sesizat DNA pentru infractiunea de deturnare de fonduri europene.

DLAF sustine ca Nelu Iordache ar fi deturnat fonduri europene in valoare de 25 milioane lei, adica aproape 6 milioane euro. "Nelu Iordache, administrator SC ROMSTRADE SRL care, in mod repetat si in baza aceleiasi rezolutii infractionale, a schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia unor sume de bani, aproximativ 25.000.000 RON, din bugetul general al Comunitatii Europene", se arata in raportul DLAF, obtinut de Gandul.

In raport se mentioneaza ca din banii primiti drept avans de la CNADNR, Romstrade s-a angajat sa cumpere avioane de la compania Blue Air Transport Aerian SA, companie detinuta tot de catre Nelu Iordache. Practic, Iordache ar fi cumparat avioanele tot de la o firma detinuta de el.

"Prin adresa nr. 2994 din 06.11.2012 SC ROMSTRADE SRL a transmis DLAF contractul pentru servicii charter nr. 54/15.04.2011, incheiat intre SC BLUE AIR TRANSPORT AERIAN SA, in calitate de prestator si SC ROMSTRADE SRL, in calitate de beneficiar, conform caruia prestatorul se angajeaza sa furnizeze doua sau mai multe aeronave, perioada 13.10.2012 - 30.04.2013, in valoare totala de 4.231.673 EUR cu TVA.

Conform art. 15 din contractul mentionat, SC ROMSTRADE SRL urma sa plateasca SC BLUE AIR - TRANSPORT AERIAN SA, "un depozit de 50% din valoarea zborurilor contractate, cu titlu de imprumut, suma necesara pentru achizitionarea unei aeronave necesare operarii programului solicitat", in valoare de 2.115.837 EUR care urma sa compenseze partial valoarea primelor facturi fiscale emise. SC ROMSTRADE SRL a precizat (prin adresa nr. 3010 din 07.11.2012) ca "din informatiile primite de la transportator, aeronava achizitionata in baza acestui contract este de tip Boeing 737 indicativ 400, ce poate transporta pana la 162 persoane.", se arata in concluziile raportului DLAF

DLAF a mai constatat ca din banii de autostrada Iordache a platit 2 milioane de euro unui partener de afaceri pentru achizitionarea unor terenuri in localitatea Adunati Copaceni. Presa a relatat ca Iordache intentiona sa construiasca aici un aeroport pentru compania Blue Air. DLAF arata ca cei 2 milioane de euro au fost retrasi din banca de catre Gheorghe Cruceru, asociatul lui Nelu Iordache in compania Romstrade, si care era mandatat sa se ocupe de achizitia de terenuri. DLAF arata ca nici acesti bani nu puteau fi utilizati in alte scopuri decat constructia autostrazii.

DLAF arata ca aceasta operatiune este suspicionata ca fiind o operatiune de spalare de bani, dar ca acest aspect va trebuii stabilit de catre procurori.

Tot din banii destinati lucrarilor la autostrada Nelu Iordache a platit un credit de 2,4 milioane lei, dar si onorarii pentru un notar in valoare de peste 2 milioane lei. DLAF noteaza si alte cateva plati care variaza de la 15.000 lei la cateva sute de mii facute de Romstrade unor companii, dar care nu au legatura cu constructia autostrazii.

"Rezulta ca DLAF a identificat plati in suma totala de 1.711.523,74 RON efectuate de SC ROMSTRADE SRL pentru prestatii (furnizari de materiale, lucrari, servicii) in legatura cu care exista indicii ca nu au legatura cu obiectul contractului de proiectare si lucrari incheiat cu CNADNR SA", se mai arata in raport.

Procurorii anticoruptie au facut, joi, perchezitii la firmele Romstrade si Blue Air, controlate de de Nelu Iordache.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri