Primul loc in topul hipermarketurilor il ocupa Kaufland, cu afaceri de 1,3 miliarde de euro. Retailerul german are 78 de magazine in Romania, relateaza Mediafax.

Grupul Auchan a anuntat vineri ca a cumparat de la Metro Group hipermarketurile Real din Europa Centrala si de Est, printre care si pe cele din Romania, pentru 1,1 miliarde de euro.

Auchan a avut anul trecut o cifra de afaceri de 375 milioane de euro si detine zece magazine, iar Real, cu 24 de magazine, vanduse de 627 milioane de euro in 2011.

Carrefour, cu afaceri de 960 milioane de euro, a ocupat locul doi anul trecut. In Romania sunt 24 de hipermarketuri Carrefour, 60 de supermarketuri Carrefour Market si 13 magazine de proximitate Carrefour Express.

Cora a incheiat anul 2011 cu vanzari de 326 milioane euro si are 9 magazine.

Reprezentantii marilor retele comerciale spun ca o eventuala intrare pe piata a unui mare retailer se poate face doar printr-o achizitie a unui lant deja existent.

"Ca green field nu prea mai e loc pe piata hipermarketurilor. E deja aglomerata si in fiecare oras mare exista cel putin un hipermarket", a declarat agentiei Mediafax Alexandru Vlad, vicepresedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania.

Potrivit lui Vlad, consumatorul cunoaste imaginea Auchan, iar impactul preluarii Real de catre retailerul francez este mult mai mic decat daca pe piata ar intra un lant nou.

"Pe piata romaneasca este vorba de o tranzactie intre doi actori cunoscuti si prezenti. Sa asteptam verdictul autoritatii de concurenta si doar dupa aceea vom avea o imagine clara a ceea ce se poate schimba pe piata", a mai spus vicepresedintele AMRCR.

Vanzarea hipermarketurilor Real Europa de Est catre Grupul Auchan vizeaza 91 de hipermarketuri Real in Polonia, Rusia, Romania si Ucraina, precum si 13 galerii comerciale in Rusia si Romania.

In aceste patru tari, Real a realizat o cifra de afaceri de peste 2,6 miliarde de euro fara taxe in 2011, si are 20 000 de angajati. Auchan, la randul sau, numara 98 de hipermarketuri si peste 65 000 de colaboratori in aceste patru tari.

Grupul Auchan, controlat de familia Mulliez, detine 10 hipermarketuri in Romania, cu 3.300 de angajati potrivit informatiilor de pe site-ul companiei. Numarul magazinelor Real de pe piata romaneasca a ajuns la 24.

Tranzactia era asteptata in piata de retail de cateva luni.

Al 12-lea grup de distributie din lume, Auchan este prezent in 12 tari si are 269 000 colaboratori. Este organizat pe cinci mari divizii: hipermarketuri (655 magazine integrate si 23 in mandate de gestiune, asociate si in franciza), supermarketuri (767 integrate si 1.665 in franciza sau asociate), divizia imobiliara (Immochan), banca (Oney Banca Accord) si e-commerce, carora li se adauga alte activitati si directii de crestere.

In 2011, cifra de afaceri a Grupului a fost de 44,4 miliarde euro fara taxe, din care 55% a fost realizata in afara Frantei.

Reteaua de hipermarketuri Real este o entitate a Metro Group. Sub marca Real, Metro Group detine 316 hipermarketuri in Germania, precum si 110 hipermarketuri in Polonia, in Romania, in Rusia, in Ucraina si in Turcia. In anul fiscal 2011, Real a avut circa 70.000 angajati a inregistrat o cifra de afaceri de 11,2 miliarde euro.