7 Decembrie 2012

Consumul de carne de porc va scadea cu 15-29% in perioada Craciunului



Pretul carnii de porc este mai mare cu 25% fata de luna decembrie a anului trecut, din cauza scumpirii furajelor, diminuarea puterii de cumparare urmand sa duca la o scadere a consumului, de Craciun, de 15-20%, potrivit Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania.

"Costul cu furajele a crescut in ultimul an cu 65%, utilitatile s-au scumpit si ele si, in consecinta, carnea de porc este mai scumpa acum, in decembrie, cu circa 25% fata de luna decembrie a anului trecut", a declarat pentru Mediafax Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania.

El spune ca pretul carnii de porc a ajuns in ultimele doua saptamani la 6,8 lei pe kilogram in viu, fata de 6,5 lei in urma cu o luna.

"Ne asteptam ca din cauza majorarii de pret si a scaderii puterii de cumparare consumul de carne de porc de Craciun sa scada cu 15-20%. Din datele noastre, consumul a scazut pe parcursul intregului an", a afirmat Ladosi.

El a adaugat ca nu exista motive ca pretul carnii de porc sa mai cresca pana la Craciun, iar o eventuala modificare a acestuia ar putea fi determinata doar de fluctuatiile de pret de pe pietele europene, de unde Romania importa peste jumatate din necesar.

Producatorii de carne estimeaza ca in fiecare an se taie aproximativ trei milioane de porci in gospodariile taranilor.

Carnea de porc este cea mai cautata in Romania, acoperind aproape jumatate din consumul de carne, de circa 60 de kilograme pe cap de locuitor pe an, fiind urmata de cea de pasare (15-20 kg) si vita, categorie care reprezinta doar 10% din total.

Fiecare roman mananca anual 30-32 de kilograme de carne de porc, fata de media europeana de 40-45 de kilograme. Consumul de carne de pasare este de 15-20 de kilograme pe an, de asemenea sub media europeana, de 23-24 kilograme.

Carnea de vita reprezinta doar 10% din consumul total de carne din Romania, fata de 40% in UE.



Citeste si