Un austriac despre agricultura din Romania: Nevoile fermierilor nu sunt evaluate conform cu realitatea

Fondurile europene nu au un impact prea mare asupra agriculturii din Romania, in special ca urmare a faptului ca programele nu se desfasoara in mod constant, iar nevoile fermierilor nu sunt evaluate in conformitate cu realitatea, considera Andreas Feichtlbauer, directorul executiv al grupului austriac Biso in Romania.


Fondurile europene sunt in present un sprijin pentru cativa fermieri mari si nu pentru fermierul mediu, care trebuie sa-si planuiasca investitiile si banii la fel ca un top-manager. Pentru multi fermieri tineri este o situatie complet noua, intr-o piata dura si competitive. Pe termen lung nu va fi usor pentru proiectele dezvoltate cu bani din afara tarii, iar marile fondurii de investitii asteapta la usa sa intre pe piata locala, considera Feichtlbauer.

Potrivit sefului Biso Romania investitiile in irigatii si know-how sunt in prezent principala arie care poate ajuta la dezvoltare si stabilitate pentru veniturile anuale. “De asemenea este nevoie de munca in dezvoltarea marketingului agriculturii romaneasti. Fiecare companie are un department de marketing, de ce nu ar avea si intreg sectorul agriculturii din Romania un astfel de department si sa faca lobby pentru el insusi”, este de parere Andreas Feichtlbauer.

Cat despre mentalitatea fermierilor din Romania, seful Biso spune ca acestia ar trebui sa inteleaga dezvoltarea pe termen lung a business-ului.

In ultimii 3 ani, Biso Romania a investit 7,5 mil. euro in Drajna (judetul Calarasi-n.r) - unde a construit biroul, un show-room, o zona de service si piese de schimb, precum si o hala de productie.

In 2012, firma de utilaje agricole are un buget de aproape 2 milioane de euro pentru extinderea retelei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri