Concluziiile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice. Anchetele indica soldul conjunctural, obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa, relateaza Mediafax.

Astfel, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -8%). Pentru fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului se va inregistra tendinta de crestere (sold conjunctural +17%).

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere moderata (sold conjunctural +9%). In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza scadere moderata, soldul conjunctural fiind de -7% pe total industrie prelucratoare.

Si in constructii va scadea volumul productiei (sold conjunctural -50%), dar si stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural -44%). Managerii estimeaza reducerea numarului de salariati (sold conjunctural -39%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza relativa stabilitate (sold conjunctural +3%).

Citeste si:

In sectorul de comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural +3%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -6%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra relativa stabilitate (sold conjunctural +0%). Angajatorii prognozeaza o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +4%) si ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri (sold conjunctural +26%).

Conform estimarilor din decembrie, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate (sold conjunctural +1%). In sectorul de servicii se estimeaza pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -1%). Preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +11%).