Nelu Iordache, patronul Blue Air, ramane in arest inca 30 de zile

Tribunalul Bucuresti a prelungit cu 30 de zile mandatul de arestare preventiva emis pe numele omului de afaceri Nelu Iordache, in dosarul in care este cercetat pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii alocati pentru construirea autostrazii Nadlac-Arad, scrie Mediafax.

Instanta Tribunalului Bucuresti a luat vineri in discutie cererea procurorilor anticoruptie de prelungire cu 30 de zile a masurii arestarii preventive in cazul omului de afaceri Nelu Iordache.

Solicitarea a fost dezbatut in sedinta secreta, iar dupa deliberari instanta a admis propunerea procurorilor si a dispus prelungirea cu 30 de zile a mandatului de arestare preventiva emis pe numele lui Nelu Iordache.

Decizia nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.

Nelu Iordache a fost arestat preventiv in 2 decembrie, in dosarul in care procurorii anticoruptie il acuza de faptul ca, in calitate de administrator al firmei SC Romstrade SRL, ar fi schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de 25 de milioane de lei, bani incasati in vederea proiectarii si executiei lucrarilor la primul tronson din autostrada Nadlac - Arad, lucrare finantata in proportie de 85 la suta din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Cea mai mare parte din suma destinata pentru constructia autostrazii, respectiv 9.724.780 de lei, ar fi fost folosita pentru achitarea unor datorii ale societatilor in care Nelu Iordache era direct interesat, plati facute in baza unor contracte ce nu au legatura cu derularea contractului pentru autostrada. Alti 9.861.000 de lei au fost retrasi in numerar, "cu scopul declarat al achizitiei de terenuri, in baza unor antecontracte de vanzare-cumparare fictive", sustin procurorii anticoruptie.

"O alta parte din bani, si anume 9.861.000 lei, au fost retrasi in numerar cu scopul declarat al achizitiei de terenuri, in baza unor antecontracte de vanzare-cumparare fictive. Inculpatul Iordache Nelu a falsificat personal sapte dintre aceste contracte. In ceea ce priveste alte 20 de operatiuni comerciale ce nu au legatura cu proiectul construirii autostrazii, Iordache Nelu i-a instigat pe unii angajati ai SC Romstrade SRL sa falsifice documente justificative. Banii au fost folositi fie pentru rambursarea de dobanzi si comisioane restante aferente unui contract de credit, fie au a fost cheltuiti cu titlu de onorariu notar public, taxa de carte funciara si impozit aferente achizitionarii unui teren in comuna Adunatii Copaceni, precum si pentru materiale, lucrari si servicii de consultanta si transport necesare proiectului de constructie, a unui complex in comuna Adunatii Copaceni. Toate aceste plati nu au legatura cu proiectul de constructie a autostrazii", a precizat DNA.

Procurorii au mai aratat ca, pentru a ascunde provenienta acestor bani, Nelu Iordache i-ar fi trecut in facturi care atestau operatiuni fictive prin firmele administrate de complicii sai. Banii s-ar fi intors cu explicatia "plata eronata" sau "plata nedatorata" in contul SC Romstrade SRL, deschis la o alta banca decat cea prin care se derulau operatiunile de plati aferente contractului pentru construirea autostrazii.

Totodata, potrivit DNA, Nelu Iordache este urmarit penal pentru fapte de coruptie in alte trei dosare, in unul dintre aceste cazuri el denuntand ca i-a dat bani unui functionar din CNADNR pentru a-i facilita urgentarea incasarii unor fonduri.

Nelu Iordache ar fi cercetat intr-un dosar in care ar fi luat bani pentru lucrarile privind drumul Alexandria - Craiova, iar intr-un altul pentru lucrarile la centura Bistritei.

In al treilea dosar in care este cercetat, Nelu Iordache este chiar denuntatorul. Potrivit procurorilor, dupa momentul arestarii, Iordache s-a hotarat sa vorbeasca si a denuntat un functionar din CNADNR, caruia i-ar fi dat 33.000 de lei pentru ca acesta sa faciliteze urgentarea incasarii unor fonduri ce-i fusesera aprobate omului de afaceri.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri