Potrivit surselor citate, Nelu Iordache a fost dus miercuri la DNA pentru a-i fi adusa la cunostinta noua invinuire, de inselaciune asimilata faptelor de coruptie, si pentru a da o declaratie in acest sens.

Sursele citate au precizat ca Banca Comerciala Romana a depus o plangere in care a sesizat o fapta de inselaciune care ar fi fost comisa de Nelu Iordache in legatura cu lucrarile la tronsonul de autostrada Nadlac - Arad.

In 26 februarie, Tribunalul Bucuresti a prelungit cu 30 de zile, din 1 pana in 30 martie, masura arestarii preventive a lui Iordache, la propunerea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), informeaza Mediafax.

Decizia Tribunalului a fost contestata de omul de afaceri la Curtea de Apel Bucuresti, care a respins joi recursul, hotararea fiind definitiva.

De asemenea, procurorii DNA au extins ancheta in cazul lui Nelu Iordache, in urma unei plangeri facute de Banca Comerciala Romana privind o inselaciune de aproximativ 15 milioane de euro in legatura cu lucrarile la tronsonul de autostrada Nadlac - Arad.

Avocatul lui Nelu Iordache, Catalin Dancu, a declarat joi, pentru Mediafax, ca exista o plangere a BCR depusa la DNA, dar, in opinia sa, este prematura, pentru ca in acest caz nu se poate pune problema unei inselaciuni.

Dancu a aratat ca BCR il acuza pe Nelu Iordache ca nu a acoperit linia de credit deschisa de Romstrade pentru lucrarile la autostrada Nadlac - Arad. Potrivit avocatului, CNADNR trebuia sa plateasca firmei Romstrade facturile pentru lucrarile la tronsonul de autostrada, lucru care nu s-a mai intamplat din noiembrie 2012, dupa ce institutia a reziliat contractul.

Avocatul a precizat ca banii platiti de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale firmei Romstrade erau dati ulterior BCR in cadrul liniei de creditare a lucrarilor, insa in conditiile in care societatea nu a mai primit bani de la CNADNR, nu a mai putut platit in continuare.

In aceste conditii, plangerea este prematura si nu contureaza elementele unei inselaciuni, a mai spus Dancu.

Nelu Iordache, proprietarul Romstrade, este in arest preventiv din 2 decembrie 2012, fiind cercetat pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii alocati pentru construirea autostrazii Nadlac-Arad.

In 26 februarie, Tribunalul Bucuresti a prelungit cu 30 de zile, din 1 pana in 30 martie, masura arestarii preventive a lui Nelu Iordache, la propunerea procurorilor DNA. Decizia a fost contestata de Nelu Iordache la Curtea de Apel Bucuresti.

Procurorii anticoruptie il acuza pe Nelu Iordache ca, in calitate de administrator al firmei SC Romstrade SRL, ar fi schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de 25 de milioane de lei, bani incasati in vederea proiectarii si executiei lucrarilor la primul tronson din autostrada Nadlac - Arad, lucrare finantata in proportie de 85 la suta din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Citeste si:

Cea mai mare parte din suma destinata pentru constructia autostrazii, respectiv 9.724.780 de lei, ar fi fost folosita pentru achitarea unor datorii ale societatilor in care Nelu Iordache era direct interesat, plati facute in baza unor contracte ce nu au legatura cu derularea contractului pentru autostrada. Alti 9.861.000 de lei au fost retrasi in numerar, "cu scopul declarat al achizitiei de terenuri, in baza unor antecontracte de vanzare-cumparare fictive", potrivit procurilor anticoruptie.

"O alta parte din bani, si anume 9.861.000 lei, au fost retrasi in numerar cu scopul declarat al achizitiei de terenuri, in baza unor antecontracte de vanzare-cumparare fictive. Inculpatul Iordache Nelu a falsificat personal sapte dintre aceste contracte. In ceea ce priveste alte 20 de operatiuni comerciale ce nu au legatura cu proiectul construirii autostrazii, Iordache Nelu i-a instigat pe unii angajati ai SC Romstrade SRL sa falsifice documente justificative. Banii au fost folositi fie pentru rambursarea de dobanzi si comisioane restante aferente unui contract de credit, fie au a fost cheltuiti cu titlu de onorariu notar public, taxa de carte funciara si impozit aferente achizitionarii unui teren in comuna Adunatii Copaceni, precum si pentru materiale, lucrari si servicii de consultanta si transport necesare proiectului de constructie, a unui complex in comuna Adunatii Copaceni. Toate aceste plati nu au legatura cu proiectul de constructie a autostrazii", a precizat DNA.

Procurorii au mai aratat ca, pentru a ascunde provenienta acestor bani, Nelu Iordache i-ar fi trecut in facturi care atestau operatiuni fictive prin firmele administrate de complicii sai. Banii s-ar fi intors cu explicatia "plata eronata" sau "plata nedatorata" in contul SC Romstrade SRL, deschis la o alta banca decat cea prin care se derulau operatiunile de plati aferente contractului pentru construirea autostrazii.

Totodata, potrivit DNA, Nelu Iordache este urmarit penal pentru fapte de coruptie in alte trei dosare, in unul dintre aceste cazuri el denuntand ca i-a dat bani unui functionar din CNADNR pentru a-i facilita urgentarea incasarii unor fonduri.

Nelu Iordache ar fi cercetat intr-un dosar in care ar fi luat bani pentru lucrarile privind drumul Alexandria - Craiova, iar intr-un altul pentru lucrarile la centura Bistritei. In al treilea dosar in care este cercetat, Nelu Iordache este chiar denuntatorul.

Potrivit procurorilor, dupa momentul arestarii, Iordache s-a hotarat sa vorbeasca si a denuntat un functionar din CNADNR, caruia i-ar fi dat 33.000 de lei pentru ca acesta sa faciliteze urgentarea incasarii unor fonduri ce-i fusesera aprobate omului de afaceri.

CNADNR va relua in martie licitatia pentru primul tronson al autostrazii Nadlac-Arad, dupa rezilierea contractului cu asocierea condusa de compania Romstrade, si estimeaza ca lucrarile vor fi terminate in termen de noua luni de la semnarea contractului.

CNADNR a reziliat la sfarsitul lunii noiembrie contractul pentru construirea primului tronson al autostrazii, motivul principal fiind intarzierea lucrarilor.

Mediafax anuntat in iulie 2012 ca oficialii Comisiei Europene pregatesc o scrisoare de intrerupere a uneia din platile solicitate de catre CNADNR pentru un contract de constructie a autostrazii Arad-Nadlac in contextul in care au fost identificate "iregularitati si suspiciuni de frauda".

Romstrade, unul dintre cei mai mari constructori romani dupa castigarea mai multor contracte cu statul, a intrat in decembrie in insoventa. Cel mai mare creditor Romstrade este CNADNR, care solicita circa 300 de milioane de euro (1,3 miliarde de lei), creanta fiind deocamdata acceptata sub conditie.

Valoarea creantelor inscrise de creditorii constructorului in tabelul preliminar se ridica la 3,37 miliarde lei (770 milioane euro), admisa fiind suma de 2,9 miliarde lei (665 milioane euro), din care 1,66 miliarde lei (380 milioane euro ) sunt creante sub conditie.