"In luna decembrie 2012, prin decizia Consiliului Concurentei, preluarea societatii bacauane Pambac de catre Comfert si Popasul Trebes (ambele din Bacau, n.r.) a devenit posibila (...) Pambac, Comfert si Popasul Trebes au derulat in 2011 o cifra de afaceri cumulata de peste 800 milioane lei (aproape 200 de milioane de euro, n.r.)", se arata intr-un comunicat al companiei de morarit, citat de Mediafax.

Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica. Potrivit unor surse citate de Ziarul Financiar in luna septembrie, tranzactia este evaluata la peste 10 milioane de euro.

Pambac este o societate cu capital privat 100% romanesc si se afla in topul producatorilor nationali din domeniul moraritului, panificatiei si pastelor.

Comfert este unul dintre primii trei jucatori de pe piata nationala de seminte, ingrasaminte si pesticide, cu afaceri de peste 388 milioane lei in 2011. Compania, infiintata in 1998 ca afacere de familie, este condusa in prezent de Catalin Grigoriu, fiul celui care a pus bazele firmei. Comfert detine depozite de cereale si ingrasaminte cu o capacitate de 70.000 tone, in mai multe zone din tara.

Firma Popasul Trebes a fost infiintata in anul 1991 de catre omul de afaceri Anton Gutu, desfasurand initial activitati de comert si transport. Compania a inregistrat in 2011 afaceri de peste 234 milioane lei, iar in anul 2012 a depasit 345 milioane lei, in crestere cu 45%.

"S-a incheiat o etapa importanta din istoria Pambac. In aceasta etapa, care a durat aproape 20 de ani, s-au investit sume importante in dezvoltarea organica a firmei. Pentru fructificarea potentialului de crestere a afacerii Pambac era nevoie acum de un nou avant investitional (...) Am ales pentru viitorul companiei, tranzactia care sa-i ofere sansa unei aliante strategice intr-un punct critic al lantului valoric si oportunitatea unui suflu nou din punct de vedere antreprenorial. Firesc este, ca din acest moment, sa reinceapa cresterea firmei prin noi investitii care sa ii asigure consolidarea si dezvoltarea sanatoasa", a declarat Alin Giurea directorul general al Pambac.

Giurea, unul dintre fostii actionari semnificativi ai firmei, va detine in continuare pozitia de presedinte al Consiliului de Administratie, iar pozitia de director general va fi ocupata de Catalin Grigoriu.

"Am preluat o afacere care ne ofera un foarte bun start pentru obiectivele ambitioase pe care le avem in acest domeniu. Ne-am bucurat sa putem face aceasta investitie in Bacau, contribuind astfel la viabilitatea economica si sociala a zonei, unde ne dorim sa construim una dintre cele mai puternice forte din agribusiness-ul national si nu numai", a declarat Grigoriu.

In tranzactie, vanzatorii au fost asistati de BCR (Departamentul corporate finance) si de RTPR Allen and Overy, pentru serviciile juridice. Celelalte parti au fost asistate de Cojocaru, Cojocaru-Societate Civila de Avocati.

Pambac detine in Bacau o retea de 13 magazine alimentare sub brandul Pambac.

Producatorul de paine a fost detinut de membrii Consiliului de Administratie, compania fiind privatizata la inceputul anilor 1990 prin metoda MEBO, proces prin care actiunile au fost distribuite angajatilor.

Din consiliul de administratie al Pambac fac parte Alin Giurea, Cornelia Prigoreanu, Daniel Danescu, Liliana Savin, Stela Grigore, Ioan Iancu si Dan Chiriac, potrivit datelor de la Registrul Comertului.