Fostul premier al Moldovei preia exploatarea miniera din Baia Mare

Fribourg Investments, fondul de investitii controlat de fostul premier al Republicii Moldova Ion Sturza (foto), a preluat 49% din capitalul social al companiei Romaltyn Limited, care detine fabrica de exploatare miniera din Baia Mare.

Valoarea tranzactiei nu a fost anuntata oficial. Fribourg Investments a preluat si controlul operational al proiectului de reciclare a deseurilor miniere, se arata intr-un comunicat de presa.

Activitatea efectiva se va derula pe o perioada de aproximativ 5 ani si include eliminarea a 8,5 milioane de tone de deseuri miniere prin reluarea activitatii de retratare a sterilului minier, recuperarea metalelor neferoase -aur si argint- si reabilitarea ecologica a suprafetei de aproximativ 165 ha din regiunea Baia Mare.

Pentru repornirea activitatii Romaltyn, programata in trimestrul patru al anului 2013, sunt necesare investitii totale de peste 40 de mil. dolari. Parte din acestea au fost efectuate in perioada 2007-2012. Pentru etapa de pregatire a operatiunilor se estimeaza angajarea a aproximativ 150 de persoane, urmand ca atunci cand proiectul va fi functional sa fie administrat de aproximativ 200 de persoane.

“Activitatea Romaltyn rezolva o problema existenta – deseurile depozitate sunt o sursa de poluare grava – si deschide oportunitati de revitalizare a mai multor companii din Baia Mare. Partenerii nostri vor fi, in majoritate, companii romanesti din regiune“, a declarat Ion Sturza.

“Pe intreaga derulare a proiectului vom contribui, la un prim calcul, cu aproximativ 18 milioane de dolari sub forma diverselor taxe si redevente, care vor fi o resursa de dezvoltare a zonei, puternic afectata de inchiderea minelor si de conditiile economice dificile din ultimii ani”, a mai adaugat Sturza.

Managementul proiectului este asigurat de Sergiu Chirca, de pe pozitia de administrator al companiei Romaltyn si, in acelasi timp, CEO al afacerilor fondului Fribourg Investments in Romania.

Activitatea Romaltyn va fi coordonata de un Consiliu Director format din cinci persoane, doi dintre actionarii proiectului (Kenes Rakishev si Ion Sturza) si trei directori independenti: Nurlan Abduov, antreprenor kazah, Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank, si Bogdan Popescu, expert in resurse minerale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri