"Investitori interesati de activele Remin Baia Mare sunt African Consolidated Resources Ltd Africa de Sud, prin oficialii din Romania, Romaltyn Baia Mare, Metals Finance Europe Ltd", a comunicat Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) la solicitarea Mediafax.

Premierul Victor Ponta a anuntat, la sfarsitul lunii aprilie, ca Guvernul va transforma creantele statului la Remin in actiuni, care vorfi transferate AAAS, deoarece exista un investitor important care poate redeschide compania miniera.

African Consolidated Resources extrage aur, nichel, platina, cupru, fosfati si diamante. Metals Financ, firma inregistrata in Marea Britanie, are operatiuni in Australia, Chile si in Europa de Est, unde extrage nichel si crom.

Fondul de investitii Fribourg Investments, controlat de fostul premier al Republicii Moldova Ion Sturza, a preluat la inceputul acestui an 49% din actiunile companiei Romaltyn, care recicleaza deseuri miniere la Baia Mare.

Romaltyn detine la Baia Mare si o uzina de tratare a minereului aurifer, care insa nu este operationala.

Compania Nattonala a Meta¬lelor Pretioase si Neferoase Remin Baia Mare si-a intrerupt defintiv activitatea in 2006, iar din 2009 se afla in insolventa Inainte de 1989, compania a avut chiar si 30.000 de angajati.

Toate depozitele de pirita aurifera ale Remin au fost cumparate pentru 53,1 milioane de dolari de traderul elvetian de metale si minereuri Werco Trade.