Numele Romaniei a fost tarat de un producator francez in scandalul alimentar al anului, iar prejudiciul de imagine adus producatorilor locali, care incearca sa isi faca loc pe pietele externe, ar putea sa fie urias avand in vedere riscul de asociere dintre "made in Romania" si carnea de cal in mintea consumatorului european.
„Producatorul francez a fost complet incorect, a aruncat numele Romaniei in joc, stiind ca va fi repede mediatizat”, a spus pentru wall-street.ro, Sorin Minea, proprietarul Angst.

Potrivit lui Minea acest scandal are efecte asupra intregii industrii a carnii, iar Romania trebuie sa isi apere numele. Efectele inflamarii mediatice internationale la adresa mafiei cailor cu radacini in Romania poate avea efecte negative asupra exportatorilor locali, mai ales la nivelul utilizatorului final, care poate ajunge sa asocieze produsele din Romania cu carnea de cal si sa isi piarda increderea in „made in Romania”.

Si Carmolimp, unul dintre cei mai importanti comercianti romani de carne, descrie situatia ca pe un atac fara precedent asupra industriei romanesti.

In urma scandalului din Franta, in care doua abatoare din Romania sunt suspectate ca au comercializat produse din carne de vita care au in compozitie carne de cal, grupul Carmolimp mentioneaza ca in 2012 nu a livrat la export carne de vita, motiv pentru care carnea de cal nu ar fi avut cum sa fie gresit etichetata. De asemenea, compania a mentionat ca nu are contracte de colaborare cu Comigel sau Spanghero, iar anul trecut nu a avut livrari catre Franta.

De asemenea, reprezentantii Carmolimp considera “cel putin rusinoasa incercarea Spanghero si Comigel de a da vina pe producatorii romani: daca a plecat din Romania carne de cal, aceasta nu putea fi etichetata decat ca si carne de cal. Daca procesatorul francez a confundat carnea, atunci cu siguranta era prima zi din viata sa cand procesa carne”.

“Ne delimitam clar de acest scandal si de aceste practici, condamnand orice firma care se angajeaza in practici ilegale care pot aduce prejudicii industriei noastre. Mai mult, luand in calcul ca sunt peste 20 de unitati autorizate pentru sacrificarea cabalinelor, consideram un atac fara precedent asupra industriei romanesti de profil”, a declarat Olimpiu Soneriu, directorul general si fondatorul Carmolimp.

“Din acest motiv va informam ca toate produsele din carne de cal comercializate de catre firma noastra sunt specialitati comercializate doar la export, niciodata pe teritoriul Romaniei si ca acestea se incadreaza in normele legislative ale spatiului comunitar, respectand toate legile in vigoare pentru a fi permisa comercializarea lor”, a adaugat Olimpiu Soneriu.

Pentru a contracara efectele situatiei, specialistii romani spun ca este important sa facem rapid anchete si sa stabilm care este situatia.

Politia Romana a inceput cercetarile

Politistii de la Investigarea Fraudelor fac cercetari prealabile pentru a stabili daca s-a comis o infractiune in cazul carnii de cal descoperita in lasagna, care ar fi fost exportata din Romania, impachetata in Franta si trimisa in Marea Britanie drept carne de vita, sustin surse din Politie.

Potrivit surselor citate, ofiterii de la Directia de Investigare a Fraudelor din Politia Romana au declansat o serie de verificari prealabile, pentru a stabili daca exista "elementele constitutive ale comiterii unei infractiuni de inselaciune cu privire la calitatea marfii", relateaza Mediafax.

La Politia Romana nu s-a inregistrat pana luni dimineata nicio plangere legata de problemele ridicate de acest export si nu a fost anuntat niciun prejudiciu, au mai aratat sursele citate.

Discutii despre apararea intereselor producatorilor romani


Ministrul Agriculturii si celelalte autoritati cu atributii in domeniu vor solicita in numele Romaniei ca firmele vinovate de scandalul carnii de cal, "din Franta, Luxemburg sau alta parte", sa raspunda direct, deoarece Romania nu trebuie tratata ca "suspectul de serviciu", a afirmat premierul Ponta.

El a precizat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Ministerul Agriculturii, alaturi de ministrul de resort, Daniel Constantin, si comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, ca din toate verificarile efectuate de catre autoritatile de la Bucuresti rezulta ca nu exista niciun fel de incalcare a regulilor europene de catre firme din Romania sau pe teritoriul Romaniei, relateaza Mediafax.

Guvernul francez, reuniune de criza luni seara

Guvernul francez va organiza luni seara o reuniune de criza cu specialistii din industria carnii, a anuntat duminica anturajul ministrului pentru Consum, in timp ce scandalul carnii de cal utilizate in preparate congelate ia amploare, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Este vorba despre "elucidarea trasabilitatii carnii si de a se asigura de retragerea tuturor marfurilor litigioase" impreuna cu "reprezentantii producatorilor, procesatorilor, marii distributii si industriei alimentare", a precizat pentru AFP ministrul pentru Afaceri Agroalimentare, Guillaume Garot.

Guvernul britanic a exclus duminica posibilitatea de a impune un moratoriu asupra carnii importate din UE, asa cum a cerut o deputata a Partidului Conservator, aflat la putere, avand in vedere amploarea scandalului privind carnea de cal descoperita in produse ce ar fi trebuit sa contina vita, conform AFP.

Descoperirea carnii de cal in lasagna marca Findus a provocat un scandal in Marea Britanie. Spanghero, furnizorul francez de carne pentru lasagna marca Findus a afirmat, sambata, ca intentioneaza sa dea in judecata producatorul roman de la care s-a aprovizionat, in cazul in care ar fi vorba despre carne de cal, a relatat AFP.

La randul sau, grupul agroalimentar Findus s-a declarat "inselat" si a anuntat ca va depune plangere luni.

Ulterior, grupul agroalimentar Findus a acuzat furnizorul de carne pentru lasagna, compania franceza Spanghero, ca a livrat carne de cal romaneasca cu mentiunea "vita", potrivit AFP.

"Fiind vorba despre carne, reglementarea care se aplica in Franta si in Europa cere ca pe ambalaj sa se identifice clar cine a procesat acest produs", a explicat pentru AFP directorul de operatiuni al filialei franceze a grupului, Christophe Guillon.

Producatorul de lasagna pentru Findus, compania franceza Comigel, care foloseste aproximativ 20 de ingrediente din care aproximativ 15 la suta carne de vita, a primit "pachete purtand eticheta cu stampila veterinara franceza si numele si inregistrarea Spanghero", a continuat el.

"Stampila franceza presupune ca Spanghero a transformat aceasta carne, altfel nu avea dreptul" de a o marca, explica el. Or, "dupa cum citim in presa, Spanghero incepe sa explice ca de fapt nu proceseaza aceasta carne", a adaugat Christophe Guillon. "Exista o incoerenta aici", a mai declarat el.

"Findus pune urmatoarea intrebare: cum este posibil ca in 2013 un procesator de carne sa poate comercializa carne de cal cu stampila veterinara franceza «carne de vita»?", a declarat la randul sau Matthieu Lambeaux, directorul general al Findus France.

Ministrul britanic pentru Mediu Owen Paterson, insarcinat cu probleme alimentare, a declarat luni ca scandalul carnii de cal pare sa releve o "conspiratie infractionala" extinsa, dar ca, pana in prezent, nu s-a relevat vreun pericol pentru consumatori, relateaza AFP.

"Pare ca aceasta conspiratie infractionala (...) este extinsa. Din cate inteleg eu, instalatia din Luxembourg a fost nevoita sa emita avertismente catre consumatori din 16 tari", a declarat ministrul pentru postul de televiziune BBC News, referindu-se la instalatia filialei intreprinderii franceze Comigel, ale carei produse sunt distribuite in 16 tari din Europa.

Insa el a adaugat ca nu cunoaste cu precizie amploarea scandalului. "Sincer, nu stiu. Informatiile pe care nu le avem din Franta par sa arate ca totul provine de la doua abatoare din Romania, dar am sa vorbesc cu autoritatile in cursul zilei (de luni) pentru a verifica acest lucru", a declarat ministrul britanic.

"Este in mod clar un caz de fraudare si cred ca veti vedea actiuni in justitie incepand, in anumite tari din Europa continentala, inca de astazi (luni)", a adaugat ministrul, care urmeaza sa vorbeasca despre acest caz, luni, in fata deputatilor britanici.

Owen Paterson a repetat ca este necesar ca lumea "sa se pregateasca pentru si mai multe vesti rele" in acest caz, dar ca testele nu au evidentiat, pentru moment, vreun pericol pentru sanatatea consumatorilor.

"Nimic din rezultatele testelor pe care le avem pana acum nu reprezinta vreo amenintare la adresa sanatatii, insa teste riguroase vor fi efectuate toata saptamana. In ultima instanta, distribuitorilor le revine rolul sa isi convinga clientii de validitatea si calitatea produselor lor", a adaugat Paterson.

El a calificat cazul ca "inacceptabil" si a subliniat ca acesta releva in "ansamblu o incompetenta a Comisiei Europene (CE)".

Agentii francezi s-au apucat sa cerceteze mai multe firme


Agentii francezi care se ocupa de combaterea fraudelor inspectau, luni, mai mult firme in cadrul scandalului carnii de cal, intre care sediul Comigel din Metz (estul Frantei) si cel al Spanghero (sud-vest), a declarat un responsabil al serviciului de anchete, contactat prin telefon de AFP.

"Echipele sunt pe teren in companiile care necesita controale in urma declansarii afacerii privind carnea de cal. Ele sunt in mai multe locuri in acest moment, intre care Metz si Spanghero, inca de dimineata", a declarat el.

Cantitati importante de carne de cal - pana la 100 la suta - au fost descoperite in Marea Britanie in carne pentru friptura, apoi in lasagna si spaghete bolognese care ar fi trebuit sa contina vita. Carnea pentru friptura a fost furnizata de companii britanice si irlandeze, iar lasagna si spaghetele bolognese de compania franceza Comigel.

Aceasta din urma s-a aprovizionat de la compania franceza Spanghero, care afirma ca a cumparat carne din Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri